Uusimmat artikkelit

Mikä on paras tapa suojata alakouluikäisen lapseni puhelin? - Viisi yleisintä kysymystä kännykän tietoturvasta

3 min
Telia Kaupan myyjä Lassi Ahvenjärvi vastaa asiakkaiden tietoturvakysymyksiin päivittäin.

Mitä tehdä, jos puhelimen näytölle pomppaa vilkkuva mainos jatkuvasti? Telia Kaupan myyjä Lassi Ahvenjärvi vastaa asiakkaiden tietoturvakysymyksiin päivittäin.

Helsingin Itäkeskuksen Telia Kaupassa käy syksyisenä tiistaipäivänä kova kuhina, kun asiakkaat silmäilevät liikkeen uusimpia puhelinmalleja ja tulevat tiskille asioimaan. Lassi Ahvenjärvi on työskennellyt tiskin takana kohta kolme vuotta. Hän kertoo palvelevansa viikoittain satoja asiakkaita.

Ahvenjärvi kertoo kysyvänsä uutta puhelinta hankkivalta asiakkaalta aina, onko tällä ollut käytössään kunnollista tietoturvaohjelmistoa.

”Arviolta puolet asiakkaista kertoo, ettei heillä ole puhelimissaan luotettavaa tietoturvaohjelmaa tai riittävää suojausta”, hän sanoo.    

Ahvenjärvi on tottunut vastaamaan puhelimeen liittyviin tietoturvakysymyksiin päivittäin. Tässä on viisi yleisintä kysymystä, joihin hän vastaa työpäiviensä aikana.

Miksi minun kannattaa hankkia puhelimeeni luotettava tietoturvaohjelma?

”Luotettavan tietoturvaohjelman avulla varmistat, että sinulla on puhelimessasi kattava ja ajan tasalla oleva turva haittaohjelmia vastaan. Netissä on saatavilla myös ilmaisia tietoturvaohjelmia, mutta niiden tuomasta turvasta et voi olla aina sataprosenttisen varma. Laadukkaan suojauksen lisäksi luotettavassa tietoturvaohjelmassa on monia ominaisuuksia, kuten automaattinen ohjelmistopäivitys, lapsilukko ja selainsuoja. Luotettava ohjelma pitää huolen myös yksityisyydestäsi, jos kadotat puhelimesi tai se varastetaan.”

Mikä on paras tapa suojata alakouluikäisen lapseni puhelin?

”Suosittelen asiakkaille aina ensimmäiseksi Telian Turvapaketin hankintaa, sillä siinä on huomioitu lapsiperheiden tarpeet. Telian Turvapaketti pitää huolen, että lapsesi surffaa netissä turvallisesti. Vanhempana voit myös rajoittaa lapsesi ruutuaikaa, estää haitalliset sivut ja hakutulokset sekä halutessasi paikantaa lapsesi puhelimen. Tietoturvaohjelmamme saa asennettua kaikkiin myymälässämme oleviin puhelinmalleihin, vaikkapa lapsesi ensipuhelimeen.

Puhelimeni ruudulla vilkkuu epäilyttävä mainos, mitä teen?

”Todennäköisesti puhelimeesi on tunkeutunut virus. On todella tärkeää, että teet puhelimeesi ohjelmistopäivitykset ja pidät sovelluksesi ajan tasalla. Näiden lisäksi paras lääke virusten ja haittaohjelmien estämiseen on luotettava tietoturvaohjelma. Asennamme halutessasi puhelimeesi Telian Turvapaketin sen jälkeen, kun Telia Kauppamme yhteydessä toimiva Telia Helppi on poistanut viruksen puhelimestasi. Jatkossa tietoturvaohjelmamme estää automaattisesti haittaohjelmien tunkeutumisen puhelimeesi.”

Täytyykö minun ostaa puhelimelleni ja tietokoneelleni erilliset tietoturvaohjelmat?

”Ei tarvitse. Tietoturvaohjelmamme antaa suojan kaikille taloutesi laitteille. Voit asentaa Telian Tietoturvapaketin 25 laitteellesi samoilla tunnuksilla, joten koko perheesi surffaa netissä turvallisesti yhdessä ja erikseen.”

Valikoimissanne on myös VPN-palvelu, mitä se tarkoittaa?

”VPN tarkoittaa virtuaalista erillisverkkoa. Se mahdollistaa suojatun ja turvallisen nettiyhteyden muodostamisen missä tahansa salattuna ja yksityisesti. Kukaan ulkopuolinen ei voi siis lukea lähettämiäsi tai vastaanottamiasi tietoja. VPN estää myös sivustoja, mainostajia ja hakkereita seuraamasta sinua verkossa. VPN-yhteys ei kuitenkaan suojaa laitettasi viruksilta, joten se ei korvaa kunnollista tietoturvaohjelmaa.”

Maiju Majamaa

Telian Turvapaketti torjuu eri laitteissa yli miljoona haitallista sivustoa ja 50 000 virusta joka kuukausi? Turvapaketin hankkineet tekevät myös yli 400 000 suojattua verkkopankkivierailua kuukausittain.

Lue lisää
Lisää samasta aiheesta

Lisää samasta aihealueesta

Tietoturva Freedome
Edellinen artikkeli
26 miljoonaa haittaohjelmaa väijyy suomalaisten puhelimia – ikuinen viruskausi ei hellitä
Viruskausi on täällä, myös puhelimellasi. Tiesitkö, että puhelintasi uhkaa yli 26 miljoonaa ...
Seuraava artikkeli
Kymmenet tuhannet virukset pyrkivät kännykkääsi joka kuukausi – näin virustorjunta toimii
Hyökkäsikö puhelimeesi troijalainen? Ei hätää, jos puhelimessasi on kunnollinen virustorjunta. Se ...