Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Uusimmat artikkelit

Facebookin ja Googlen katseilta pääse piiloon yllättävän helposti

2 min

Tiesitkö, miten helppoa sitä onkaan mennä piiloon netissä? Niin, ettei sinusta jää yhtään ainutta lokia tai itseesi linkitettyä rekisterimerkintää. Voisit olla rauhassa, ilman hotellien ja verkkokauppojen jatkuvaa mainostykitystä.

Oletko ihmetellyt, miten viime talven lomakohdettasi mainostetaan sinulle edelleen? Tai verkkokauppa ehdottaa viime vierailusi suosikkihousuja uudestaan ja uudestaan? Kun liikut verkossa anonyymisti, eivät edes Google tai Facebook tiedä kuka olet ja mitä teet. Kohdennettu mainonta suorastaan loistaa poissaolollaan. 

Selaimesi osoite on piilossa kaikilla nettisivustoilta, joilla vierailet. Se taas tarkoittaa muun muassa sitä, ettei sinulle tule anonyyminä lainkaan kohdennettua mainontaa. 

Lisääntyneen seurannan myötä yksityisyydestä on tullut verkossa monille yhä tärkeämpi asia. 

Kuinka paljon minulla on seuraajia?

”Se, mitä kirjoitat Googlen hakukenttään, kertoo todennäköisesti paljon siitä, mitä ajattelet juuri tietyllä hetkellä. Kaikki tämä tieto kerätään talteen. Samoin Facebook tietää, mitä teet netissä, vaikka et olisi juuri sillä hetkellä kirjautuneena Facebookiin. Riittää, kun olet joskus ollut selaimellasi kirjautuneena”, sanoo Electronic Frontier Finland ry:n jäsen, tietoturva-asiantuntija Juha Nurmi.

”Kukaan ei lopulta tiedä, kuinka suuri osa esimerkiksi Googlen keräämästä tiedosta päätyy jonkin kolmannen osapuolen haltuun. Teknisesti se olisi helppoa.”

Kokeneemmallekin nettisurffaajalle voi tulla yllätyksenä, kuinka monta kertaa joku yrittää seurata selailuasi. Määrä on huikea jo ihan päivittäisiä verkkoaskareita tehdessä. Seurantayrityksiä voi olla tuhansia.

”Facebook ja Google voivat periaatteessa säilyttää keräämiään tietoja ikuisesti. Kukaan ei kuitenkaan voi tietää, millaisessa yhteiskunnassa elämme kymmenen vuoden päästä. Yhtiöiden tilanne voi olla täysin erilainen kuin nyt. Myös lainsäädäntö voi muuttua oleellisesti”, pohtii Nurmi.

Anonymiteetti on osa yksityisyytesi suojaa. Joudut harmaalle alueelle jo vaikkapa kahvilan tai lentokentän suojamattomassa ilmaisessa verkossa. Kukapa niitä ei käyttäisi. Ovathan ne käteviä. Paitsi että se ilmainen verkko ei ole täysin ilmainen. Jätät jo kirjautumisvaiheessa itsestäsi valtavasti tietoa. Kaiken lisäksi naapuripöydässä istuva voi seurata kaikkea, mitä silloin netissä teet. 

Teksti: Sami Sirkiä

Elä enemmän, varo vähemmän

Suojaa yksityisyytesi ja näe maarajoitetut sisällöt Freedome VPN:llä.

Tutustu ja tilaa
Lisää samasta aiheesta

Lisää samasta aihealueesta

Freedome
Edellinen artikkeli
Älä ikinä tee tätä WhatsAppissa
WhatsApp ei saastuta puhelinta, mutta sen kautta tulleet viestit voivat sen tehdä. Mitä ...
Seuraava artikkeli
Näin linkkihuijarit yrittävät viedä luottokorttitietosi
Jos törmäät netissä tarjoukseen, joka kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti ...