Uusimmat artikkelit

Älä ikinä tee tätä WhatsAppissa

4 min
Turvapaketti Turvapaketti

WhatsApp ei saastuta puhelinta, mutta sen kautta tulleet viestit voivat sen tehdä. Mitä WhatsAppissa kannattaa tehdä ja mitä ei?

ÄLÄ TEE IKINÄ

JÄTÄ PÄIVITYKSIÄ ASENTAMATTA. WhatsAppissa, kuten muissakin mobiilisovelluksissa on haavoittuvuuksia. Nyrkkisääntönä voi pitää, että mitä vanhempi versio sinulla on käytössäsi, sitä turvattomampi se on. Päivittämätön WhatsApp-sovellus voi mahdollistaa esimerkiksi puhelimesi kaappaamisen. Viimeisintä haavoittuvuutta hyödyntävä israelilainen haittaohjelma on todennäköisesti vain valtiollisten tiedustelupalveluiden käytössä, mutta esimerkiksi NSA:n salaisia työkaluja on vuotanut julkiseen jakeluun, joten riski on olemassa.

VIESTI TUNTEMATTOMALTA. Älä avaa tuntemattomilta ihmisiltä tulleita linkkejä. Jos tutulta ihmiseltä saamassasi viestissä on outo linkki, josta et tunnista mihin se johtaa, tarkista lähettäjältä mitä linkistä löytyy.

TUNTEMATON HALUAA ESITTÄYTYÄ. Jos joku tuntematon haluaa esittäytyä sinulle WhatsAppissa linkin kautta, älä avaa linkkiä. Linkin kautta laitteeseen voidaan hyökätä ja tehdä periaatteessa ihan mitä tahansa. Vähän kuin avaisi puhelimensa lukituksen ja antaisi sen tuntemattomalle.

 

OLE TARKKANA

OUTO LINKKI? Oudon linkin tunnistat siitä, että siinä on sikin sokin kirjaimia ja numeroita tai linkissä oleva sivusto on tuntematon. Ole tarkkana: nopeasti katsottuna saattaa näyttää, että sivusto on tuttu ja tunnettu, mutta tarkemmin katsottuna se eroaakin pikkuisen oikeasta sivustosta.

LYHENNETTY LINKKI. Linkin lyhenteiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Lyhennetyt linkit ovat yleisiä esimerkiksi Twitterissä. Niistä ei näe, mihin ne johtavat.  Jos et pääse katsomaan linkinpätkää esikatselussa (kuten Twitterissä), linkkiä ei kannata klikata. Linkissä voi olla jotain sellaista, jota et pienellä kännykän ruudulla huomaa.

EI LASTEN SILMILLE. WhatsApp ei lähde itse etsimään esimerkiksi pornoa tai muuta lapselle haitallista materiaalia, mutta kaverin lähettämä linkki voi tuoda sen silmien eteen. Puhelin kannattakin suojata esimerkiksi tietoturvan lapsilukolla, jolla voi estää esimerkiksi aikuisviihteen, väkivallan, huumeita koskevan sisällön, uhkapelit ja keskustelufoorumit. Vanhemman on hyvä lukita lapsilukko omalla pin-koodillaan, jotta oma jälkeläinen ei pääse siihen käsiksi.

VAAROJA TÄGÄÄMISESSÄ? Uusimmissa Android- ja iOS-versioissa voi WhatsAppissa merkitä eli tägätä @-merkillä muita ihmisiä ryhmäkeskusteluihin. Tägäämisessä ei ole saastumisvaaraa, sillä keskusteluihin osallistuminen vaatii käyttäjältä aina hyväksynnän. Mutta jos viestissä on mukana linkki, sen avaamiseen voi joku yrittää huijata hyvin luovin keinoin. Ole tarkkana.

Mieti tarkkaan, mitkä viestit ja linkit avaat WhatsAppissa.

 

Mieti tarkkaan, mitkä viestit ja linkit avaat WhatsAppissa.

ÄLÄ HUOLI NÄISTÄ

KIVA KUVA? WhatsAppissa lähetetyt kuvat ovat turvallisia. Ne eivät nykytietämyksen mukaan voi saastuttaa puhelinta.

EI HAITALLISIA HAAMUVIESTEJÄ. Tekstiviesteihin on mahdollista lähettää tietämättäsi haitallisia viestejä, mutta WhatsAppissa sellaisesta ei ole ainakaan toistaiseksi tullut yleistä ilmiötä.

FACEBOOKIN JA WHATSAPPIN LIITTO – RISKEJÄ? Nykyään Facebook voi saada puhelinnumerosi WhatsAppista. Siinä ei ole riskejä haittaohjelmien kannalta. Kyse on enemmän yksityisyydensuojasta. Puhelinnumero on kuin henkilötunnus. Se on linkittävä tekijä, kun tietojasi kerätään esimerkiksi bonusohjelmissa.

 

MITÄ JOS PUHELIMESI KUITENKIN SAASTUU?

SAASTUNUT PUHELIN. Jos puhelimellesi kuitenkin käy köpelösti ja se saastuu, käytä se huollossa. Siellä se tyhjennetään eli kaikki tietosi häviävät. Puhelimeesi asennetaan kaikki uusiksi. Muista: kun puhelin on saastunut, varmuuskopioidenkin ottaminen on kyseenalaista.

ENNAKOINTI ON VIISAUDEN ALKU. Järkevintä on huolehtia tietoturvasta etukäteen, eikä ryhtyä hommiin vasta kun pahin on tapahtunut. Turvaohjelman asentaminen saastuneelle laitteelle ei yleensä kannata, sillä monet haittaohjelmat pitävät laitteestaan saamansa vallan. Turvapaketilla suojaat kätevästi keskustelusi WhatsAppissa.

Asiantuntijana Telian Vesa Turunen.

 


 

Puhelimen suojaus on helppoa ja edullista

Kokeile turvapakettia
Lisää samasta aiheesta

Lisää samasta aihealueesta

Tietoturva Freedome Tulevaisuus Medialle
Edellinen artikkeli
Hakkeri voi kaapata älypuhelimesi
Kun älypuhelimesi kaapataan, sinulta kaapataan käytännössä usein lähes koko elämä henkilökohtaista ...
Seuraava artikkeli
Facebookin ja Googlen katseilta pääse piiloon yllättävän helposti
Tiesitkö, miten helppoa sitä onkaan mennä piiloon netissä?