Uusimmat artikkelit

Älä ikinä tee tätä Android-puhelimella

3 min

Moni suojaa kyllä kannettavan tietokoneensa mutta ei tule ajatelleeksi, että haittaohjelma- ja virusvaara uhkaa myös matkapuhelinta. Kuukausittain uusia Android-haittaohjelmia havaitaan jopa puoli miljoonaa.

Tietoturvayhtiöt ovat yksimielisiä siitä, että Applen laitteet ovat Android-laitteita turvallisempia, sillä raporttien mukaan suurin osa älypuhelinten haittaohjelmista kohdistuu juuri Android-ohjelmistoon.

Mitä Android-puhelimen käytössä kannattaa muistaa ja miksi Telian Turvapakettia kannattaa vakavasti harkita? 

ÄLÄ TEE IKINÄ

ÄLÄ AVAA ODOTTAMATTA SAAPUVIA LINKKEJÄ. Jos puhelimeesi saapuu tekstiviestitse tai sosiaalisen median kautta linkki, jonka sisällöstä sinulla ei ole tietoa, älä avaa linkkiä. Linkin lähettäjä voi olla ystävä tai tuttu, jonka puhelimessa on haittaohjelmia levittävä virus. Varmista ensin lähettäjältä, mistä linkissä on kyse.

ÄLÄ HAE HAKUKONEELLA EPÄILYTTÄVÄÄ KOODIA. Viime aikoina ovat yleistyneet huijaustavat, joissa vastaanottaja johdatellaan sivustolle, joka avautuessaan saattaa asentaa puhelimeen tai koneeseen haittaohjelman. Älä siis tartu sosiaalisen median päivitysten tarjouksiin, jossa kehotetaan kopioimaan jokin koodi hakukonesivustolle ja klikkaamaan ensimmäisenä hakukonetuloksissa näkyvää sivustoa.

VARO TILAUSANSOJA. Jos joku kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se tuskin on totta. Älä mene sivustoille, joilla luvataan esimerkiksi monen sadan euron arvoinen puhelin yhdellä eurolla. Sivustot kalastelevat nimi- ja luottokorttitietoja huijaamistarkoituksessa. Ole tarkkana, sillä rikolliset yrittävät huijata myös tunnettujen yritysten nimissä.

ÄLÄ ASENNA MITÄÄN, JOS ET TIEDÄ, MITÄ ASENNAT. Epämääräisestä sovelluksesta voi puhelimeesi hiipiä pahimman sortin haittaohjelma. Asenna puhelimeesi vain luotettavien tahojen ja yritysten sovelluksia. Ole tarkkana Android-puhelimelle suunnatussa Google Play -sovelluskaupassakin, sillä kuka tahansa voi ladata sinne omia sovelluksiaan. Android-puhelimeen voi asentaa sovelluksia muualtakin kuin Google Play -kaupasta.

ÄLÄ ANNA SOVELLUKSILLE TURHIA LISÄOIKEUKSIA. Jos esimerkiksi puhelimesi taskulampputoiminnosta vastaava sovellus alkaa yhtäkkiä pyytää lupaa tallentaa kuviasi ja ääntäsi, hälytyskellojen on hyvä soida. Taskulamppusovelluksen ei tarvitse kuin toimia lisävalona, kaikki muu sovelluksen ehdottama toiminta on epäilyttävää.  

TEE AINA

PÄIVITÄ PUHELIMESI. Päivitä aina puhelimeesi käyttöjärjestelmän ja sovellusten viimeisimmät versiot. Tuorein käyttöjärjestelmä tukkii edellisen version haavoittuvuuksia ja on yksi puhelimesi tietoturvan kulmakivistä. Puhelimen Android-versionumero ja tietoturvapäivityksen taso ovat nähtävissä Asetukset-sovelluksessa. Saat puhelimeesi ilmoituksen, kun uusi päivitys on saatavilla.

PIDÄ PUHELIMEN TIETOTURVA AJAN TASALLA. Android-puhelimissa on tärkeää, että järjestelmäpäivitysten lisäksi käyttäjä seuraa ja päivittää myös puhelimen mahdolliset tietoturvasovellukset. Puhelimen tietoturva huolehtiisovellusten sujuvasta toiminnasta ja niiden seuraamisesta.

HARKITSE VAKAVASTI

TELIAN TURVAPAKETTI. Telia Turvapaketti suojaa laitteesi viruksilta, vakoiluohjelmilta, haitallisilta sovelluksilta, haittaohjelmilta, hakkereilta, identiteettivarkailta, laitteen katoamiselta ja varkaudelta. Lue lisää Telian Turvapaketista täältä.

JOS PUHELIMESI KUITENKIN SAASTUU?

Jos kuitenkin käy köpelösti, ja puhelimesi saastuu, vie laite huoltoon. Siellä se tyhjennetään eli kaikki tietosi häviävät. Puhelimeesi asennetaan kaikki uusiksi. Muista: kun puhelin on saastunut, varmuuskopioidenkin ottaminen on kyseenalaista.

TELIAN TURVAPAKETTI TORJUU NOIN 50 000 HAITTAOHJELMAA JOKA KUUKAUSI

Järkevintä on huolehtia tietoturvasta etukäteen, eikä vasta pahimman tapahduttua. Turvaohjelman asentaminen saastuneelle laitteelle ei yleensä kannata, sillä monet haittaohjelmat pitävät laitteestaan saamansa vallan. Telian Turvapaketti pitää huolta puhelimesi suojaamisesta 24 tuntia vuorokaudessa sekä ilmoittaa käyttäjilleen miljoonasta haitallisesta sivustosta kuukausittain.

 

Asiantuntijana Telian tietoturva-asiantuntija Vesa Turunen.

 

 

 

 

Maailman parasta tietoturvaa

Hanki Turvapaketti
Lisää samasta aiheesta

Lisää samasta aihealueesta

Freedome
Edellinen artikkeli
Kymmenet tuhannet virukset pyrkivät kännykkääsi joka kuukausi – näin virustorjunta toimii
Hyökkäsikö puhelimeesi troijalainen? Ei hätää, jos puhelimessasi on kunnollinen virustorjunta. Se ...
Seuraava artikkeli
Ole tarkkana! Näin suomalaisia huijataan verkossa
Haittaohjelman saastuttama linkki tutulta lähettäjältä tai luottokorttitietojasi kalasteleva ...