Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Uusimmat blogit

Identiteettivaras myi kuvitteellista traktoria Jaakon nimissä

4 min
Identiteettivaras myi kuvitteellista traktoria Identiteettivaras myi kuvitteellista traktoria

Rikollisuus siirtyy nettiin yhtä nopeasti kuin rehellinen liiketoiminta. Jopa tuhannet suomalaiset joutuvat vuosittain identiteettivarkauden tai luottokorttipetoksen uhriksi. Poliisi kertoo myös tapauksista, joissa yksityiseen käyttöön tarkoitetut kuvat ovat alkaneet elää verkossa omaa elämäänsä.

Syyskuussa 2015 Jaakko, 34, teki kotonaan töitä, kun hänen puhelimensa soi. Soittaja esitteli itsensä ja kysyi, voiko hän noutaa ostamansa traktorin. Mies kertoi siirtäneensä viisituhatta euroa sovitusti Jaakon tilille.

Tämän on pakko olla väärä numero, Jaakko ajatteli. Soittaja oli eri mieltä. Hän kertoi poimineensa numeron eräälle internetin kauppapaikalle jätetystä myynti-ilmoituksesta, jonka kautta hän osti traktorin.

Jaakko meni sivustolle ja löysi ilmoituksen. Siihen oli merkitty hänen nimensä, puhelinnumeronsa sekä vanha kotiosoite.

”Selitin soittajalle, että hän näyttää joutuneen huijauksen uhriksi. Mies oli aluksi pöyristynyt. Minun piti hetken ajan vakuutella, että en ole mukana huijauksessa. Onneksi hän uskoi minua nopeasti. Päätimme molemmat ilmoittaa tapahtuneesta heti poliisille”, Jaakko kertoo.

Muutaman tunnin päästä Jaakon puhelin soi uudestaan. Seuraava soittaja kertoi saapuneensa helsinkiläiseen kerrostalolähiöön ja olevansa valmis kokeilemaan traktoria.  

Identiteettivarkaudet kovassa kasvussa

Vuonna 2016 poliisi tilastoi yhteensä 3 354 identiteettivarkautta. Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin mukaan identiteettivarkaudet olivat vuonna 2016 yleisin kyberrikollisuuden tekomuoto. Rikosnimike on uusi, joten poliisille ilmoitettujen identiteettivarkauksien määrän kehitystä on vielä vaikea arvioida.

Identiteettivaras voi hyödyntää uhrinsa henkilö- tai tunnistautumistietoja esimerkiksi tilaamalla tuotteita uhrin nimiin. Rikos saatetaan huomata vasta pitkän ajan kuluttua, ja tällöin siitä on voinut aiheutua jo merkittäviä vahinkoja.

Identiteettivarkaalla oli identtinen nimi

Jaakon puhelin soi saman päivän aikana vielä kolmannenkin kerran. Pohjoissuomalainen mies kertoi käyneensä juuri pankissa siirtämässä traktorin verran rahaa Jaakon tilille.

”Selitin tilanteen, kehotin miestä marssimaan takaisin pankkiin ja perumaan siirron. Onneksi se onnistui, eikä hän menettänyt rahojaan”, Jaakko kertoo.

Myöhemmin paljastui, että identiteettivarkaalla oli sama etu- ja sukunimi kuin Jaakolla. Hän oli ensin merkinnyt omat tili- ja puhelinnumeronsa kaupankäyntiin tarkoitetun sivuston tietoihin. Kun ensimmäisen maksajan rahat saapuivat rikollisen tilille, hän vaihtoi sivulle Jaakon yhteystiedot. Sen jälkeen Jaakko alkoi saada puhelinsoittoja traktorin ostajilta.

Rikollinen jäi pian kiinni rötöstelystään. Samannimisiä henkilöitä on Suomessa vain kaksi, joten poliisi pääsi nopeasti identiteettivarkaan jäljille. Lopulta Jaakko joutui selvittelemään tilannetta yhden työpäivän verran poliisin, kauppasivuston sekä petoksen uhrien kanssa. Vähintään kaksi kolmesta ostajasta selvisi tappioitta.

Nettiin kerran levinnyttä kuvaa on vaikea poistaa

Huhtikuussa 2017 poliisi kertoi tiedotteessaan, että sen tietoon on tullut useita tapauksia, joissa nuoren kaverilleen lähettämä intiimi kuva on alkanut elää verkossa omaa elämäänsä.

Joissakin tapauksissa kuva on ladattu julkisesti nimen ja yhteystietojen kera esimerkiksi Instagramiin, ASKfm-yhteisöpalveluun tai Ylilauta-keskustelufoorumille, jossa se on ollut tuhansien ihmisten nähtävänä.

On myös tapauksia, joissa nuori on tutustunut sosiaalisen median kautta henkilöön ja viestittely on mennyt intiimiksi. Vastapuoli on pyytänyt alastonkuvaa ja alkanut levittää sitä sosiaalisessa mediassa tai kiristänyt nuorta kuvan avulla.

“Nuorille tulisi selvittää kotona ja koulussa se, että kuva ei häviä koskaan kokonaan, jos sen lähettää eteenpäin. Kannattaa harkita, ennen kuin kuvan laittaa sosiaaliseen mediaan tai edes yhdelle ystävälle”, muistuttaa vanhempi konstaapeli Mia Louhelainen Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Luottokorttitietoja kalastetaan ilman lupaa

Toimittaja-kirjailija Elisa Doucette kertoo Forbes-lehdessä julkaistussa kirjoituksessaan, että kolmas kerta luottokorttihuijauksen uhrina oli yhtä vaikea hyväksyä kuin ensimmäinen. Joku oli vinguttanut hänen luottokorttiaan eteläamerikkalaisella kasinolla muutaman tonnin edestä.

Tilanne on valitettavan yleinen. Tutkimusyhtiö Nilson Report arvioi, että luottokorttihuijaukset ovat tuottaneet rikollisille 21 miljardilla ennen vuotta 2015 ja vuosikymmenen loppuessa summa tulee kasvamaan kymmenellä miljardilla.

Doucette ei joutunut itse maksamaan summaa, sillä hän pystyi osoittamaan olleensa ostohetkellä toisella puolella maailmaa, eikä kyse ollut hänen huolimattomuudestaan. Kaikki eivät kuitenkaan ole yhtä onnekkaita. Jos huijatuksi joutumisen tulkitaan aiheutuneen omasta huolimattomuudesta, ryöstettyjä rahoja ei välttämättä saa takaisin.

Uuden ajan vakuutus

"Mitä teet, jos joku on tilannut nimissäsi netistä tavaraa ja lasku kolahtaa postiluukustasi? Entä jos perheen teini tulee itkien kotiin ja kertoo, että hänestä on netissä video, joka ei tosiaan ollut tarkoitettu kaikkien silmille? Tai jos yhtäkkiä huomaat, että joku on tyhjentänyt pankkitilisi?
Tutustu eVakuutukseen


Näin teet identiteettivarkaan elämästä hankalampaa
  1. Älä heitä henkilötietoja sisältäviä papereita roskiin.
  2. Hanki lukollinen postilaatikko.
  3. Arvioi käyttämiesi verkkosivustojen luotettavuus ennen henkilötietojesi syöttämistä.
  4. Varmista, että maksukortillasi on maksuraja. Tarkista tiliotteesi säännöllisesti.

Vaikka tekisit kaiken oikein, voi rikollinen silti saada henkilötietosi käsiinsä esimerkiksi tietomurron seurauksena. Jos näin tapahtuu, voit estää tavaran tilaamisen tiedoillasi tekemällä omaehtoisen luottokiellon Asiakastiedon tai Bisnoden verkkosivustoilta. Identiteettivarkauden uhriksi joutuvan on myös tärkeää tehdä Poliisille rikosilmoitus mahdollisimman nopeasti.

 

Lisää samasta aiheesta

Lisää samalta aihealueelta

eVakuutus
Seuraava artikkeli
Tiedätkö, mikä on identiteettivarkaus?
Joka viikko poliisi saa identiteettivarkauksista noin 50 uutta rikosilmoitusta. Silti asiasta ei ...