0600 10 100

ma-pe 8 - 20, la 9 - 16.30 — 2,50 € / puhelu + 2,50 € / alk. min + mpm/pvm
Neuvot ja niksit Tietokoneet ja internet Viruksen tai haittaohjelman poisto

Viruksen tai haittaohjelman poisto

Jos huomaat, että tietokoneeseesi on päässyt tarttumaan virus tai haittaohjelma, on tärkeää poistaa se mahdollisimman pian. Viruksen tai haittaohjelman voit tunnistaa tietokoneen hitaudesta tai jatkuvasti avautuvista ylimääräisistä/häiritsevistä selainikkunoista. Viruksen saastuttamaa tietokonetta ei tulisi missään nimessä käyttää, sillä silloin virus pääsee leviämään – pahimmillaan voit jopa jakaa ystävillesi tiedostoja, joissa haittaohjelma pääsee leviämään.

Näin poistat viruksen tai haittaohjelman:

  • Sulje tietokone ja poista se verkosta.
  • Haittaohjelmien saastuttamien koneiden puhdistuksessa suosittelemme aina ottamaan yhteyttä ammattilaiseen, jotta haittaohjelma – ja vain haittaohjelma – saadaan poistettua lopullisesti niin, että tärkeitä tiedostoja menetetään mahdollisimman vähän. Telia Helpin asiantuntijat auttavat mielellään virusten ja haittaohjelmien poistamisessa.

Jos haluat kuitenkin yrittää ensin itse, toimi näin:

  • Hanki tietoturvaohjelmisto, jolla voi tunnistaa ja poistaa viruksen. Ohjelmistoja on monenlaisia, ilmaisia ja maksullisia. Varmistu käytettävästä ohjelmasta ja sen tarjoajan luotettavuudesta.
  • Aja virusten torjuntaohjelma koneellasi ja poista sen löytämät virukset tai haittaohjelmat.
  • Yleisimmät ja pienimmät virukset poistuvat tällä, mutta osa viiruksista on tiukemmin koneella ja vaatii erillistä poistamista tai mahdollisesti jopa tietokoneen uudelleen asentamista.
  • Uudelleen asentamisen aikana koneelta poistetaan kaikki ohjelmat, tiedostot (kuvat, videot, tekstit jne.) ja asetukset. Kaikki tärkeät ja säilytettävät tiedot tulee siirtää ulkoiselle kovalevylle/muistitikulle tai pilvipalveluun ennen tietokoneen uudelleen asennusta.
  • Uudelleen asennuksen voi tehdä halutessaan itse, esim. Windows käyttöjärjestelmän asentamiseen löytyy ohjeet ja tarvittavat ohjelmat Windowsin -tuesta.

Vinkki!

Voit myös hankkia kauttamme Telia Turvapaketin, joka pitää kattavan virussuojauksen lisäksi sähköpostisi aina puhtaana. Tuote asennetaan etäyhteydellä ja tarjolla on eri kokoisia tietoturvaratkaisuja niin koti- kuin toimistokäyttöönkin. Tutustu tietoturvaohjelmiston asennuksen palveluun.

 

Saisiko olla asennuspalvelua?

Telia Helppi on helpoin vaihtoehto esim. uusien älypuhelinten, tablettien, älytelevisioiden tai tietokoneiden ja lisälaitteiden käyttöönottamiseksi tai teknisten pulmien ratkasijaksi. Asennamme ja ratkomme puolestasi puhelimitse tai luonasi paikanpäällä sekä nyt myös kahdessa Telia Kaupassa.

0600 10 100

ma-pe 8 - 20, la 9 - 16.30 — 2,50 € / puhelu + 2,50 € / alkava min + mpm/pvm

Lue lisää