0600 10 100

ma-pe 8 - 20, la 9 - 16.30 2,25€ / min + pvm/mpm
Neuvot ja niksit Tietokoneet ja internet Viruksen tai haittaohjelman poisto

Viruksen tai haittaohjelman poisto

Jos huomaat, että tietokoneeseesi on päässyt tarttumaan virus, on tärkeää poistaa se mahdollisimman pian. Viruksen saastuttamaa tietokonetta ei tulisi missään nimessä käyttää, sillä silloin virus pääsee leviämään – pahimmillaan voit jopa jakaa ystävillesi tiedostoja, joissa on haittaohjelma.
 

Näin poistat viruksen tai haittaohjelman:

  • Sulje tietokone ja poista se verkosta.
  • Haittaohjelmien saastuttamien koneiden puhdistuksessa suosittelemme aina ottamaan yhteyttä ammattilaiseen, jotta haittaohjelma – ja vain haittaohjelma – saadaan poistettua lopullisesti niin, että tärkeitä tiedostoja menetetään mahdollisimman vähän.

Jos haluat kuitenkin yrittää ensin itse, toimi näin:

  • Käynnistä tietokone ilman verkkoyhteyttä ja suorita virustorjuntaohjelma.
  • Useimmiten ajan tasalla oleva torjuntaohjelma osaa poistaa viruksen, mutta jos se ei onnistu tehtävässään, tarvitset käyttöösi erikseen tiettyjen virusten poistoon suunnitellun ohjelman.
  • Jos taas poistoon tarkoitettu ohjelma ei pysty tunnistamaan haittaohjelmaa, saattaa kyseessä olla vakoiluohjelma, jonka poistamiseen tarvitaan oma vakoiluohjelmien poisto-ohjelmansa.
  • Jos mikään edellisistä ei auta ja tietokoneellasi on yhä virus, suosittelemme kiintolevyn alustamista. Tämä kannattaa tehdä ammattilaisen toimesta, jotta suurin osa tiedostoista saadaan talteen.

Vinkki!

Voit myös hankkia kauttamme Telia Turvapaketin, joka pitää kattavan virussuojauksen lisäksi sähköpostisi aina puhtaana. Tuote asennetaan etäyhteydellä ja tarjolla on eri kokoisia tietoturvaratkaisuja niin koti- kuin toimistokäyttöönkin.

 

AVUN TARPEESSA?

Telia Helppi on helpoin tapa tekniikan ongelmien ratkaisuun. Ratkomme pulmia puolestasi puhelimitse, kotona ja valituissa Telia Kaupoissa kautta maan.

0600 10 100

ma-pe 8 - 20, la 9 - 16.30 2,25€ / min + pvm/mpm

Lue lisää