Kaikki eSports-artikkelit

Vinkit pelinäytön valintaan

6 min

Hyvä pelinäyttö mahdollistaa sulavan pelikokemuksen. Mitä tahansa näyttöä ei kannata hankkia, sillä pelatessa näytön eri ominaisuudet korostuvat. Pelinäyttöjä vertaillessa on hyvä kiinnittää huomiota muutamaan perusjuttuun, jotka käymme läpi tässä artikkelissa. Makuja on kuitenkin monia, joten yhdelle sopiva pelinäyttö ei välttämättä sovi toiselle, mutta hallitsemalla tarpeellisen termistön valinnan tekeminen on helpompaa. 

Alle on listattu tärkeimmät ominaisuudet, jotka on hyvä ottaa huomioon uutta pelinäyttöä hankkiessa. Jos uuden termistön opiskelu tuntuu vaivalloiselta, katso Telian verkkokaupasta ammattilaisten suosittelemat pelinäytöt ja valitse niistä mieluisin.

Ennen ostopäätöstä on myös hyvä miettiä näytön muita käyttötarkoituksia – onko näyttö tarkoitettu vain pelaamiseen, vai aiotko käyttää sitä esimerkiksi kuvanmuokkaamiseen tai elokuvien katseluun? Tällöin kannattaa miettiä mikä on värien sekä näytön koon merkitys itselle ja mistä on valmis tinkimään tarvittaessa.

RESOLUUTIO

Ensimmäinen ja tärkein harkitsemisen arvoinen asia pelinäytön valinnassa on näytön resoluutio, joka tarkoittaa kuvan tarkkuutta. Korkeampi resoluutio tarkoittaa korkeampaa pikselimäärää, joka vuorostaan vaikuttaa suoraan kuvan yksityiskohtaisuuteen sekä selkeyteen. Lähtökohtaisesti voidaan ajatella, että korkeampi resoluutio on parempi.

Nykypäivänä pelinäyttöjä löytyy karkeasti jaoteltuna kolmella eri resoluutiolla: Full HD, QHD/WQHD ja UHD/4K. WQHD- ja 4K -näyttöjen osalta kannattaa kuitenkin ottaa huomioon laitekokoonpanon rajoitukset – korkeat resoluutiot vaativat erityisesti näytönohjaimelta roimasti tehoja. Tämä tarkoittaa sitä, että tietokoneen on oltava riittävän tehokas, jotta pelin ruudunpäivitysnopeus pysyy siedettävällä tasolla. Vaikka pelikokoonpanosi ei vielä olisikaan riittävän tehokas pyörittämään pelejä WQHD/4K -laadulla, pelikuvan voi useimmiten skaalata alaspäin esimerkiksi Full HD -resoluutioon.

VIRKISTYSTAAJUUS

Yleisesti ottaen voidaan ajatella, että mitä korkeampi virkistystaajuus, sitä parempi. Näytön virkistystaajuudella viitataan aikaan, eli kuinka monta kertaa sekunnissa kuva päivittyy koko näytölle ja sitä mitataan hertseissä (Hz). Perinteisten näyttöjen virkistystaajuus on usein 60 Hz, mikä tarkoittaa, että kuva päivittyy ruudulle 60 kertaa sekunnissa. Vaikka määrä kuulostaa paljolta ja riittää normaaliin käyttöön, pelatessa se saattaa aiheuttaa viiveitä ja kuvan repeilyä.

Pelinäytöt ovat yleensä 120 Hz ylöspäin, mutta suositeltavaa olisi hankkia vähintään 144 Hz näyttö, joskin ammattipelaajat käyttävät jopa 240 Hz näyttöjä. Tällöin pelikuva on sulavampaa eikä repeile nopeissakaan tilanteissa.  Hyvä kuitenkin huomioida tietokoneen ominaisuudet: jos ruudunpäivitysnopeus eli FPS ei vastaa virkistystaajuuden suuruutta, korkeamman virkistystaajuuden näytöstä ei ole juurikaan hyötyä.

Korkeasta virkistystaajuudesta on erityisesti hyötyä FPS-peleissä, ajopeleissä ja muissa nopeatempoisissa peleissä. Alemman virkistystaajuuden, kuten 60 Hz, näytöt sopivat mainiosti esimerkiksi konsolipelaamiseen, sillä suurin osa konsoleista ei pysty pyörittämään korkeampaa nopeutta.

VASTEAIKA

Vasteajassa pienempi numero on parempi, nimittäin mitä matalampi vasteaika, sitä sulavampi on näytöllä näkyvä kuva. Vasteajalla tarkoitetaan sitä, kuinka kauan yksittäisellä näytön pikselillä kestää vaihtua harmaan sävystä toiseen tai mustasta valkoiseen. Mittayksikkönä vasteajassa käytetään millisekunteja (ms).

Korkea vasteaika voi aiheuttaa liike-epätarkkuutta, koska pikselit eivät ehdi vaihtaa väriä nopeiden muutosten mukaan. Kaikista kilpailuhenkisimmille pelaajille sopii yhden millisekunnin vasteajalla varustetut näytöt, mutta yleisesti ottaen kaikki 4 millisekunnin tai nopeamman vasteajan näytöt sopivat mainiosti pelaamiseen.

PANEELITEKNIIKKA

Pelinäytöt jakautuvat paneelityypiltään kolmeen eri tekniikkaan: TN, VA ja IPS. Menemättä turhan syvälle paneelitekniikoiden yksityiskohtaisiin eroihin, tärkeintä on tunnistaa suurimmat eroavaisuudet tekniikoiden välillä.

IPS-paneelien etuna on yleisesti ottaen paras kuvanlaatu, joka käytännössä tarkoittaa eloisampia värejä sekä parempia katselukulmia.

TN-paneeli on korkealla virkistystaajuudella ja lyhyellä vasteajalla varustettu yleisin paneelityyppi, joten TN-paneelilla varustetut pelinäytöt ovat usein kohtuuhintaisia.

VA-paneeli sijoittuu ominaisuuksiltaan IPS- ja TN-paneelien väliin – se tarjoaa hyvän värintoiston sekä katselukulmat, mutta on vasteajaltaan selkeästi TN-paneelia heikompi.

Sopivan paneelityypin valintaa helpottaa oman tarpeen analysointi. Jos käyttösi koostuu pääasiallisesti nopeatempoisten pelien pelaamisesta, on TN-paneelilla varustettu näyttö paras valinta. Mikäli taas pelaamisen ohella katselet elokuvia tai sarjoja, käsittelet kuvia tai teet videoeditointia, ovat IPS- tai VA-paneelit väritoistonsa ansiosta parempia vaihtoehtoja.

NÄYTÖN KOKO ja muotoilu

Näytön koko on pitkälti mielipidekysymys, ja suurin osa pelaajista tekee valinnan 24-tuumaisen ja 27-tuumaisen pelinäytön välillä. Esports-pelaajat suosivat useimmiten 24” näyttöjä, sillä niitä käytetään toistuvasti myös turnauksissa. Nykypäivänä moni pelaa suuremmallakin näytöllä, varsinkin jos näyttöä tulee käytettyä muuhunkin kuin pelaamiseen. Näytön koon, kuten monen muunkin ominaisuuden suhteen, kannattaa ottaa huomioon tietokoneesi suorituskyky. Mitä suurempi näyttö, sitä korkeammalla resoluutiolla sitä on syytä käyttää ja sitä enemmän tehoa koneelta ja etenkin näytönohjaimelta vaaditaan. 

Näytön koon lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota näytön muotoiluun yleisesti. Työpöydästäsi ja pelikokoonpanostasi riippuen saatat esimerkiksi haluta tietyn tyyppisen jalustan, jotta muut tarvikkeesi löytävät sopivat paikat näytön vierestä. Osasta pelinäyttöjä löytyy myös VESA-standardin mukainen seinäkiinnitysmahdollisuus, joten erilaiset seinäkiinnikkeet ja näyttövarret ovat varteenotettavia vaihtoehtoja, jos haluat vapauttaa työpöytätilaa muille tarvikkeillesi.

KAAREVAT NÄYTÖT

Kaareva näyttö tuo kuvan elävästi ja intensiivisesti eteesi, sillä kaikki näytöllä näkyvät pikselit ovat yhtä kaukana silmistäsi. Tämä tarkoittaa sitä, että näet myös pelikuvan reuna-alueet selkeästi ja läheltä. Pelimaailmat näyttävät realistisemmilta, sillä näytön tuottama kuva täyttää kerralla koko silmän luonnollisen näkökentän. Kaareva pelinäyttö vähentää myös kuvan vääristymiä, sillä reuna-alueiden valo tulee suoraan kohti silmiäsi verrattuna suuren tavallisen näytön valoon, joka kulkee osittain ohitsesi. Kaarevuus vähentää myös näytön heijastuksia tehokkaasti. Kaareva näyttö on hyvä vaihtoehto korvaamaan kahden tai useamman monitorin setupit. 

ERGONOMIA

Monipuoliset ergonomiasäädöt tekevät pelaamisesta mukavampaa, parantavat peliotetta ja helpottavat sinulle sopivan peliasennon löytämisessä. Lyhytkestoisissa peleissä et välttämättä huomaa huonoa asentoa, mutta heti kun pelit pitenevät asennon mukavuus korostuu. Näytön korkeus ja katselukulma on tärkeässä roolissa myös reagoinnin kannalta, ethän halua missata mitään pelissäsi. Saadaksesi parhaimman reaktiokyvyn saatat haluta siirtää näyttöä lähemmäksi ennen tärkeää peliä ja pelin päätyttyä rentoutua tuolissa hieman rennommassa asennossa. Helposti käytettävän kallistus- ja korkeudensäädön avulla kuva näyttää hyvältä, oli asentosi mikä tahansa.

ADAPTIVE SYNC

Kuvan repeilemistä huomattavasti vähentävä Adaptive Sync-teknologia toimii siten, että näytön virkistystaajuus synkronoidaan näytönohjaimen tuottaman ruudunpäivitystahdin kanssa, jolloin kaksi eri pelikuvaa eivät pääse sekoittumaan keskenään. Sekä NVIDIA:lla (G-Sync) että AMD:llä (Freesync) on omat Adaptive Sync -teknologiansa ja ne toimivat ainoastaan kyseisen valmistajan näytönohjaimilla.

Ammattilaisten suosittelemat tuotteet

Telian verkkokaupasta löydät pelinäytöt erilaisiin tarkoituksiin. Katso myös esports-ammattilaisten suosittelemat pelinäytöt ja muut laitteet, joiden erilaiset käyttötarkoitukset on mietitty valmiiksi. Tutustu sekä ENCE-joukkueen että hRedsin pelaajien suosittelemiin tuotteisiin.

TSEKKAA KAIKKI PELINÄYTÖT

 

Lisää samasta aiheesta

Lisää samalta aihealueelta

Esports
Edellinen artikkeli
Esports rantautuu mobiilipelaamiseen
Esports, eli kilpailullinen pelaaminen ei ole enää PC- ja konsolipelaajien yksinoikeus, vaan ilmiö ...
Seuraava artikkeli
Kilpapelaamisen ammattilainen testasi 5G-verkon vauhdit
Joona "natu" Leppänen pääsi testaamaan miten bitti virtaa Nokian 5G-laboratoriossa.