Kaikki eSports-artikkelit

Suosituimmat esports-pelit maailmalla ja Suomessa

4 min

E-urheilu eli esports tai kilpapelaaminen ei ilmestynyt tyhjästä. Sen historia juontaa juurensa videopeliautomaatteihin ja pelihalleihin, joista teknologian kehittyessä pelaaminen siirtyi ihmisten koteihin konsoleiden ja tietokoneiden kehittyessä. Mikä todella mullisti pelaamisen ja synnytti esportsin on internet, jonka ympärille alkoi kehittyä online-kilpapelaamisen kulttuuri. Kovasta suosiostaan huolimattaan e-urheilu on monelle yhtä hepreaa. Monia lajille uusia askarruttaa varmasti se, miten esports-peli eroaa muista peleistä? Miten peli muovaantuu perinteisestä monipelistä kilpapeliksi tiimeineen, kilpailuineen, ja massiivisine palkintoineen?

Ymmärtääksemme paremmin mitä e-urheilu on ja miten se eroaa muusta urheilusta ja pelaamisesta on syytä ottaa askel taaksepäin.

Pelaaminen on jonkin tapaista leikkiä, missä on selkeät säännöt ja päämäärä. Digitaalinen pelaaminen tapahtuu taas digitaalisten laitteiden, kuten pelikonsolien avulla. Urheilu on kilpailua, johon sisältyy fyysisen suorituskyvyn kehittämistä. Urheilu on kulttuurisesti tärkeiden kykyjen vertailua erilaisten sääntöjen puitteissa tarkoittaen, että käsite urheilusta muuttuu ja vaihtelee erilaisissa kulttuurisissa konteksteissa. E-urheilu taas on kykyjen vertailua ja suorituksen kehittämistä digitaalisessa ympäristössä.

Lähde: Kaikki E-urheilusta, Samuli Kraneis & Kalle Rantala

Tämä artikkeli lähti nimenomaan termien selittämisestä, sillä lajin ymmärtämiseksi termien ymmärtäminen on tärkeää. Uudessa lajissa menevät helposti puurot ja vellit sekaisin, ja meidän artikkeleissamme puhumme synonyymeinä esportsista, kilpapelaamisesta ja e-urheilusta.

Tullakseen esports-peliksi tulee pelin sisältää muun muassa kilpailullisuutta, pelaajakunnan tulee olla laaja sekä menestys kilpailuissa tulee palkita rahapalkinnolla. Kilpailun sisällyttäminen peliin antaa sille täysin uudet ulottuvuudet ja laajentaa pelin tarinaa. Toista ihmistä vastaan pelatessa vastustajan taktiikat, reaktiot ja strategiat tulevat oleelliseksi osaksi peliä, ja suoritus mukautuu vastustajan liikkeiden mukaan. Moni peli on suunniteltu kilpailumielessä, mutta mikäli peli ei saavuta tarvittavaa pelaajamäärää, ei siitä ikinä ole esports-peliksi. Pelin suosio onkin suoraan verrattavissa pelaajamäärään. Esports-peli ei ole toimiva ilman tarpeeksi laajaa pelaajakuntaa, joka koostuu jokapäiväisistä pelaajista. Laajan pelaajakunnan kilpapelaamisen äärelle houkuttelee moni tekijä, mutta rehellisyyden nimissä voimme sanoa, että ilman rahapalkintoja e-urheilun ammattilaisuus kuulostaisi huomattavasti vähemmän houkuttelevalta.

Suosituimmat pelit pähkinänkuoressa

Counter-Strike: Global Offensive

Counter-Strike: Global Offensive eli CS:GO on taktinen ensimmäisen persoonan peli eli FPS-peli, jossa kaksi viiden hengen joukkuetta taistelevat keskenään aseiden, pommien ja ovelan taktiikan avulla. Kierroksen alkaessa erikoisjoukot yleensä jakautuvat suojaamaan kartan kahta pommipaikkaa vastustajilta. Kukin kierros kestää yhden minuutin ja 55 sekuntia.

Dota 2

Haasteellisuudestaan huolimatta Dota 2 on yksi maailman suosituimmista kilpapeleistä. Dota 2:ssa kaksi viiden hengen joukkuetta pelaa toisiaan vastaan otteluita, joiden tyypillinen kesto on noin 30 minuutista tuntiin. Toisinkuin CS:GO:n tyyppiset pelit, Dota 2:n kaltaiset taisteluareenamoninpelit (MOBA-pelit) ovat hankalampia hahmottaa aloittelijalle, ja aukeavat parhaiten itse pelaamalla. Dota 2:ssa jokainen pelaaja ohjaa hahmoa, ja voittaja on se tiimi, jonka hahmovalinnat, strategia ja yhteispeli toimivat parhaiten.

Overwatch

Overwatchissa kaksi kuuden hengen joukkuetta kilpailevat toisiaan vastaan erilaisissa pelimuodoissa, joita ovat assault, hybrid, control, ja escort. Pelimuodosta riippuen tiimien tulee viholliset eliminoimalla joko hyökätä tai puolustaa tiettyä aluetta tai esinettä. Pelaajat valitsevat haluamansa hahmon pelin kymmenistä hahmoista, joilla kaikilla on oma ultimate-kykynsä. Maailman parhaat pelaajat, joiden joukossa on myös paljon suomalaisia, kilpailevat Yhdysvalloissa pelattavassa Overwatch –liigassa.

League of Legends

League of Legends, tuttavallisemmin LOL, on Dota 2:n tavoin MOBA-peli, jossa viiden hengen joukkueet pelaavat vastakkain tehtävänään tuhota vastustajan tukikohta. Jokainen pelaaja pelaa hahmoa, joilla on omat erityiskykynsä, ja parhaiten kootut hahmokokoonpanot ja yhteispeli ratkaisevat voittajan. Hahmot aloittavat melko heikkoina ja kasvattavat voimiaan pelin edetessä kullan ja kokemuksen avulla. Overwatchin tavoin myös League of Legendsin ammattilaisliigaa hallinnoi pelin tekijä, Riot Games.

StarCraft 2

Starcraft 2 on reaaliaikainen strategiapeli. Peliä tituleerataan usein ensimmäiseksi suureksi esports-peliksi, joka käynnisti lajin kasvun kansainvälisesti. SC2:ssa kaksi pelaajaa pelaavat vastakkain tarkoituksenaan tuhota vastustajan tukikohta tai saada armeija niin heikoksi, että vihollisen pitää luovuttaa. Pelissä kerätään mineraaleja ja kaasuja, joilla voi laajentaa omaa tukikohtaa tai kasvattaa armeijaa. Resurssien käyttäminen on äärimmäisen tärkeässä osassa peliä.

Hearthstone

Hearthstone on kahden pelaajan vuoroperusteinen korttipeli. Korttien kerääminen ja pakkojen rakentaminen niistä ovat yksi pelin perusosista. Kortteja pakkaan saa ostamalla booster-pakkoja kullalla, jota saa esimerkiksi voittamalla pelejä, tai rahalla. Pelissä pelataan eri classeilla, joiden erikoiskykyjen ympärille rakennetaan erilaisia korttipakkoja vastustajan voittamiseksi. Hearthstone on ainut suosituimmista kilpapeleistä, jossa reaktionopeudella on hyvin vähän merkitystä: tärkeimmässä roolissa on vihollisen pakkojen tunteminen, todennäköisyyksien laskeminen sekä myös onni kortteja nostaessa.

NHL

Perinteiset urheiluorganisaatiot ovat jo jonkin aikaa rakentaneet jalansijaa e-urheilun parissa. Luontevan pohjan tälle ovat antaneet erilaiset urheilupelit, kuten NHL. Pelissä valitaan tuttuun tyyliin oma joukkue ja pelistrategia. Pelimuotoina NHL:ssä toimii joko 1vs1 tai 6vs6, ja toisin kun muissa suosituimmissa esports-peleissä, NHL:ää pelataan konsoleilla, ei PC:llä.

Pelejä löytyy helposti streamingpalvelu Twitchistä, missä pääset seuraamaan pro-pelaajien striimauksia, opiskelemaan pelejä ja keskustelemaan peliyhteisöissä: tämän jälkeen olet jo osa esports-maailmaa!

Lisää samasta aiheesta

Lisää samalta aihealueelta

Esports
Edellinen artikkeli
Uusi Telia Esports Series -e-urheilusarja alkaa keväällä
Telia kertoi tänään Assembly-digifestivaaleilla rakentavansa Suomeen uuden e-urheiluliigan. Telia ...
Seuraava artikkeli
Joulun parhaat lahjavinkit: opas pelaajan huippuvälineiden hankintaan
Hyvät välineet ovat kilpapelaajalle yhtä välttämättömiä kuin formulakuskille, tennispelaajalle tai ...