

Esports on tietokonetta, mobiililaitetta tai pelikonsolia hyödyntävää kilpapelaamista.
Lajin juuret voi jäljittää vuoteen 1972, jolloin Stanfordin yliopistossa järjestettiin historian ensimmäinen videopeliturnaus nimeltään ”intergalaktiset Spacewar!-olympialaiset”. 1990-luvulla kodeissa yleistyneet pelikonsolit, kotitietokoneet ja varsinkin nopeampi netti mahdollistivat kilpapelaamisen internetin välityksellä. Termit e-urheilu ja esports yleistyivät kuitenkin vasta 2000-luvulla, jolloin koko kilpapelaaminen ilmiönä lähti kasvuun ja ammattimaistui.
Pelit
Kilpapelaamisen suosituimmat pelit ovat pääasiassa joko räiskintäpelejä tai tiimipohjaisia fantasiataisteluja.
Suosituimpia FPS-pelejä (First person shooter, eli ensimmäisen persoonan ammuntapeli) ovat Counter-Strike: Global Offensive, Overwatch, Call of Duty ja Rainbow Six: Siege. MOBA-peleistä (Multiplayer online battle arena, eli taisteluareenamoninpeli) suosituimpia ovat tietokoneella pelattavat League of Legends ja Dota 2. Näiden ohella myös mobiililaitteilla pelattava Arena Of Valor on saavuttanut miljoonien pelaajien suosion.
Joukkueet
Tunnettuja suomalaisjoukkueita ovat muun muassa ENCE, HAVU Gaming, SuperJymy ja Helsingin IFK:n perustama Helsinki REDS. ENCE on viime aikoina tehnyt huimaa nousua kansainväliseen kilpapelikärkeen menestymällä esimerkiksi Counter-Strikessa ja StarCraftissa.
Yksilöpelaajien kirkkainta kärkeä ovat ENCEn StarCraft-huippu Joona ”Serral” Sotala sekä F1 Esports -sarjassa esimerkiksi kilpailevat Joni Törmälä ja Olli Pahkala.
Pelejä katsotaan pääosin netissä, jossa suosituimmalla pelistriimisivustolla Twitchillä on päivittäin yli 15 miljoonaa ja kuukausittain jopa yli sata miljoonaa katsojaa.
Assembly
Pelejä pelataan paljon netissä, mutta suurimmat turnaukset pelataan yhä offlinessa, eli tapahtumissa. Suomen suurin kilpapelitapahtuma on Assembly, joka kokoaa Summer- ja Winter -tapahtumiinsa Helsingin Messukeskukseen tuhansia peli- ja tietokoneharrastajia. Telian viime kesänä ostama Assembly järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1992.
Lähteenä käytetty muun muassa: Otto Rönkä: E-Urheilun käsikirja, Otava 2018
Teksti: Anne Peltola