Kaikki eSports-artikkelit

Joulun parhaat lahjavinkit: opas pelaajan huippuvälineiden hankintaan

4 min

Hyvät välineet ovat kilpapelaajalle yhtä välttämättömiä kuin formulakuskille, tennispelaajalle tai golffarille. Ne nimittäin tekevät paljon muutakin, kuin mahdollistavat pelaamisen: välineet toimivat eräänlaisena avaimena lajin hallitsemiseen.

Omien pelivälineiden valinta ja tunteminen mahdollistaa tasaisen suorituskyvyn kilpatilanteessa. Suurimmassa osassa ammattiturnauksista onkin säädelty, että jokainen osallistuja saa tuoda mukanaan omia pelivälineitään, kuten hiiren, hiirimaton ja näppäimistön.

Jos ei itse pelaa, voi välineiden arviointi olla haastavaa. Miksei perusnäppis kelpaa esportsista innostuneelle lapselleni? Miksi tavallisella hiirellä ei pääse yhtä hyviin tuloksiin?

Pelihiiret

Pelihiiri ei ole välttämätön peliväline, sillä mikä tahansa hiiri toimii pelissä kuin pelissä. Tämä ei kuitenkaan poista sitä faktaa, että hyvä pelihiiri voi tuoda merkittävää kilpailuetua ja tehdä osasta peleistä huomattavasti miellyttävimpiä pelata.  

Pelihiirissä on usein ylimääräisiä nappuloita, mahdollisuus säätää hiiren herkkyyttä ja kursorin nopeutta lennossa, extrapitkät kaapelit sekä säädettäviä painoja. Markkinoilla on tarjolla vaikka minkälaista pelihiirtä ja siksi on syytä rajata runsauden paljoutta täydellisen hiiren löytämiseksi. Tarjontaa selaillessa kannattaa pohtia esimerkiksi minkä kokoista pelihiirtä olet etsimässä, mitä pelejä pelaat, ja mitä extraominaisuuksia hiireltäsi kaipaat? Onko esimerkiksi langattomuus tärkeä ominaisuus?

Alle on kerätty muutama hyvä tärppi tavallisimpiin pelaajan tarpeisiin:

Logitech G Pro – FPS-pelaajalle

Kevyt ja tarkka pelihiiri on kehitetty yhdessä ammattilaisten kanssa ja se sopii etenkin FPS-pelien (mm. Counter-Strike: Global Offensive, Overwatch, PUBG, Fortnite) pelaajille.

Tutustu ja tilaa

ASUS ROG Gladius II Origin – huippulaadukkaat Omron-kytkimet

Kaikille hiiriotteille suunniteltu pelihiiri sopii parhaiten etenkin FPS-pelaajille.

Tutustu ja tilaa

Logitech G703 Lightspeed – langaton pro-tason hiiri

Kilpatason pelihiiri yhden millisekunnin päivitysnopeudella ja optimoidulla langattomalla yhteydellä, sopii monen kokoiseen käteen.

Tutustu ja tilaa

Logitech G502 Proteus Spectrum – moneen makuun

Melko suurikokoinen hiiri sopii myös suurempaan käteen. Hiiri sisältää paljon nappuloita, minkä vuoksi se sopii loistavaksi myös MOBA ja MMO-peleihin (mm Dota 2, League of Legends, World of Warcraft). Lisäksi hiiri on laajasti kustomoitavissa muun muassa painoa ja tasapainoa säätämällä.

Tutustu ja tilaa

peliNäppäimistöt

ASUS ROG Claymore Core
Asus ROG Claymore Core

Pelinäppäimistötarjonta on varmasti aivan yhtä kattava kuin pelihiiritarjonta. Perusnäppiksellä voi toki pelata, mutta pelaamiseen optimoidut mekaaniset näppäimistöt sisältävät räikeiden taustavalojen lisäksi paljon etua tuovia ominaisuuksia.

Mekaanisen näppäimistön etuja pelaajalle sekä pelaamiseen että kirjoittamiseen ovat tarkkuus, tuntuma, täsmällisyys ja nopeus. Herkästi reagoivat näppäimet varmistavat äärimmäisen lyhyen vasteajan ja vakaan palautteen. Hyvät pelinäppäimet eivät vain reagoi herkästi, vaan ne ovat myös erittäin kestävät. Keskimääräinen pelinäppis kestää jopa kymmeniä miljoonia painalluksia.

Oleellisin päätös mekaanista näppäimistöä valittaessa tehdään näppäimistön kytkimiä valittaessa. Useat näppäimistöt käyttävät Cherry MX -kytkimiä, ja riippuen valituista kytkimistä näppäimistön näppäinten tuntuma vaihtelee huomattavasti. Lisäksi eri kytkimet tuottavat eri määrän ääntä. Erilaisiin kytkimiin voi tutustua esimerkiksi oheisen YouTube-videon avulla: Cherry MX Switches Sound (Black, Red, Brown, Clear, Blue)

Mikäli haluat lukea lisää mekaanisten näppäimistöjen ominaisuuksista erittäin yksityiskohtaisella tasolla, kannattaa tutustua io-techin vertailuun vuodelta 2017: Katsauksessa mekaaniset näppäimistöt – kevät 2017

Ohessa suosituksemme pukinkonttiin:

ASUS ROG Claymore Core

Ammattitason pelinäppis Cherry MX RED -kytkimillä.

Tutustu ja tilaa

Logitech G Pro

Laadukas pelinäppis Romer G -kytkimillä, jotka muistuttavat Cherry MX Brown -kytkimiä.

Tutustu ja tilaa

Muut pelivälineet

L337 Gaming Elite V3 -pelituoli
L337 Gaming Elite V3 -pelituoli

Pelaajien luottovälineisiin kuuluvat hyvän pelihiirien ja -näppäimistön lisäksi myös välineet, jotka varmistavat ergonomisen pelaamisen. Näitä ovat esimerkiksi sopivan kokoinen hiirimatto, joka on valmistettu sopivasta materiaalista, sekä pelituoli. Ergonominen pelituoli varmistaa, että selkä ja niska ovat hyvässä asennoissa koko pelisession ajan.

L337 Gaming Elite V3 -pelituoli

Todella mukava pelituoli ergonomisiin pelisessioihin. Tiivis muistivaahtomuovi lievittää painetta ja hajauttaa lämpöä.

Tutustu ja tilaa

ENCE XXL -hiirimatto

ENCE-joukkueen logolla kuvioitu hiirimatto, jonka kanssa ei hiireltä lopu tila kesken. Leveys lähes metrin!

Tutustu ja tilaa

Tule joulu kultainen, hopea tai pronssinen

Parjaat joululahjaideat aloittelevalle ja ammattilaiselle e-urheilijalle löydät jälleen Telia Kaupasta. Telian verkkokaupasta löydät ENCE:n tarkoin valitsemat laitteet, jotka ovat esports-yhteensopivia ja joiden erilaiset käyttötarkoitukset on jo mietitty valmiiksi. Laitteita on luokiteltu pronssisin, hopeisin ja kultaisin ENCE-leimoin. Leimojen tarkoitus on helpottaa kaikkia pelaajia valitsemaan sopivat lahjat aina aloittelijasta ammattipelaajaan.

Pronssi: aloitteleva pelaaja

Hopea: harrastajalle tai jo hieman vakavammin pelaavalle

Kulta: nykyiselle tai tulevalle ammattipelaajalle sekä pelien streamaajalle.

Muista tsekata esports-ammattilaisten suositukset parhaista pelivälineistä kaiken tasoisille pelaajille.

Lisää samasta aiheesta

Lisää samalta aihealueelta

Esports
Edellinen artikkeli
Suosituimmat esports-pelit maailmalla ja Suomessa
Miten esports-peli eroaa tavallisesta pelistä? Mitkä ovat suosituimpia esports-pelejä? Lue lisää!
Seuraava artikkeli
Mikä tekee pelistä esports-pelin?
Elektronisen urheilun suosio on kasvanut räjähdysmäisen nopeasti. Kisoissa liikkuu valtavia ...