Avoin Kuitu tuo valinnanvaraa

Telian Avoin Kuitu antaa sinun valita palvelusi usealta eri palveluntarjoajalta.

HUIPPUNOPEA LAAJAKAISTA JA MUUT HERKUT

TUTUSTU PALVELUIHIN JA HINTOIHIN

Avoimessa Kuidussa on tällä hetkellä mukana useampi eri palveluntarjoajaa, joilta voit valita valokuituliittymääsi laajakaista- ja viihdepalvelut.

Palveluntarjoajat

Kumppaneitamme kuituyhteyksissä

Elenia

Sähköverkkoyhtiö Elenia uusii sähköverkkoaan säävarmaksi ja rakentaa samalla valokuitua. 

tutustu

valokuitunen

Valokuitunen rakentaa uusia valokuituyhteyksiä suurella sydämellä, pientaloalue kerrallaan. 

tutustu

USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

Kotiini on jo asennettu Avoin Kuitu -valokuitupäätelaite. Mitä seuraavaksi?

Jos kotiisi on rakennettu valokuituyhteys ja asennettu Avoimen Kuidun päätelaite, seuraavaksi voit tilata haluamasi laajakaistan ja tv-palvelut. Kumppaniverkon asiakkaana maksat laajakaistasi kahdessa osassa: valitsemasi laajakaista- ja viihdepalvelut palveluntarjoajalle ja kuukausittaisen verkkomaksun verkkosi ylläpitäjälle.

Puuttuuko sinulta valokuitupäätelaite?

Ota yhteyttä alueesi kuituverkon ylläpitäjään.

Kuinka kauan valokuituliittymän toimittaminen kestää?

Kumppaniverkkojen alueella verkkojen rakentamisesta vastaa joku muu kuin Telia. Kysy asiaa alueellasi toimivalta verkkoyhtiöltä.

Mitä valokuituliittymä maksaa?

Maksat alueesi kuituverkon rakennuttajalle kertaluontoisen maksun, joka liittää kotisi alueesi uuteen valokuituverkkoon. Lisäksi verkon ylläpitäjä veloittaa sinulta kuukausittaisen verkkomaksun. Jokainen kumppaniverkkomme määrittelee itse omat liittymis- ja kuukausimaksunsa.

Laajakaistasta ja tv-palveluista maksat sille palveluntarjoajalle, jolta olet palvelut tilannut. Avoimen Kuidun palveluntarjoajien hinnat näet palveluntarjoajien omilta verkkosivuilta

Mistä saan tietoa liittymäni toimittamisesta ja sen aikatauluista?

Ota yhteyttä alueellisen kuituverkkosi rakennuttajaan.

Mitä sen jälkeen tapahtuu, kun valokuitupäätelaite on asennettu?

Avoin Kuitu -päätelaitteen asentaja kertoo, milloin yhteytesi on käyttövalmis ja voit tilata palvelut. Palvelut voit tilata miltä tahansa palveluntarjoajalta. Huomaathan, että nettisi alkaa toimia vasta, kun olet tilannut liittymääsi haluamasi laajakaista- ja muut palvelut.

Tarvitseeko minun hankkia kotiini joitakin laitteita?

Kotisi netinkäytön kannalta vaivattominta on, että hankit WLAN-reitittimen, jotta sinun on helppo jakaa nettiyhteys langattomasti käyttämillesi laitteille. Yhdistä reititin verkkokaapelilla valokuitupäätelaitteen punaiseen porttiin – ja pääset nauttimaan valokuidun vauhdista kaikilla kotona käyttämilläsi laitteilla.

Muista aina suojata langaton wifi-verkkosi salasanalla. Sinun kannattaa myös kysyä palveluntarjoajaltasi tietoturvaohjelmistoa laajakaistan tilaamisen yhteydessä.

Voinko kytkeä päätelaitteeseen nykyisen reitittimeni?

Useimmat reitittimet on mahdollista kytkeä valokuitupäätelaitteeseen. On hyvä kuitenkin varmistaa vaikkapa asiantuntevasta alan myymälästä, että WLAN-reitittimesi on riittävän nykyaikainen ja tukee valokuidun nopeuksia. Muuten voi käydä niin, että reitittimesi hidastaa kuituyhteytesi nopeuksia.

Mistä tiedän, kuinka nopea laajakaista minun kannattaa kotiini ottaa?

Jos kotitalouteesi kuuluu 1–2 henkeä ja käytätte nettiä vain päivittäiseen asiointiin, teille riittää pienempikin nopeus. Mitä useampi perheenjäsenistä surffailee, tekee etätöitä, striimaa elokuvia ja pelaa nettipelejä, sitä suurempi nopeus kannattaa valita.

Sadan megan yhteysnopeus on Suomessa varsin yleinen. Viestintäviraston mukaan sadan megan liittymien osuus kasvaa suomalaisissa kodeissa tällä hetkellä nopeimmin.

Miten kumppaniverkossa saa valokuidun taloyhtiöön?

Jos asut taloyhtiössä kumppaniverkon alueella ja tarvitset yhtiöösi rakennettuun valokuituyhteyteen laajakaistapalvelut, ole yhteydessä Telian taloyhtiöpalveluun, 0200 323 33 ark. 9–15.

Tarvitseeko valokuitupäätelaite ohjelmistopäivityksiä?

Kaikkien IT- ja tietoliikennelaitteiden tapaan myös valokuitupäätelaite tarvitsee ohjelmistopäivityksiä aika ajoin. Telia huolehtii päivitysten suorittamisesta verkon kautta. Päivitysten onnistuminen edellyttää, että päätelaite on virroissa, eli että se on kytkettynä sähköpistorasiaan. Päätelaitteessa tulisi siten pitää aina virrat päällä, vaikka Internet-yhteyttä ei tilapäisesti käytettäisikään. Tarvittaessa Telia pyrkii tiedottamaan kiinteistön omistajaa/haltijaa etukäteen suoritettavista päivityksistä.

Kiinnostaako oman osuuskunnan perustaminen ja kuituverkon rakennuttaminen?

Jätä yhteydenottopyyntö