Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Uusimmat blogit

Kilpailuvoittajan koti muuttui älykkääksi tunnissa – ilman porausta ja uusia johtoja

Pekka Kaivola voitti Telian ja Cozifyn kilpailussa muun muassa Cozifyn keskusohjaimen, Hubin. ”Mahtavaa, että älylaitteet ovat näin pieniä”, Kaivola sanoo.

Kun älyjärjestelmä tuotiin Mäntsälässä asuvan Pekka Kaivolan kotiin, perheenisä huomasi, että älyn asentaminen sujui nopeasti ja helposti. Jopa keskusohjain solahti huomaamattomasti sisustukseen.

Kiitos, mutta ei mitään suuria möllyköitä tai antureita keskelle meidän olohuonetta. Näin ajattelee luultavasti moni muukin kuin mäntsäläläinen Pekka Kaivola.

Kaivolalla on kädessään pahvilaatikko, josta hän poimii käteensä älyvalmistaja Cozifyn keskusohjaimen, Hubin. Valkoinen laite on vähän palohälytintä suurempi, joten Kaivola saa sen näppärästi piiloon television taakse.

”Hyvä kun tämä keskusohjain on näin pieni”, Kaivola kiittelee.

Kaivola latoo keittiönsä pöydälle loputkin älylaitteet, jotka hän voitti Telian ja Cozifyn järjestämässä Kodin muuttumisleikki -kilpailussa: Hubin lisäksi kaksi liike-, lämpötila- ja hämärätunnistinta, vesivuotovahdin, ovi- ja ikkunavahdin, kaksi palohälytintä, kaksi älypistorasiaa, kaksi älylamppua sekä älykkään LED-valonauhan.

Älylaitteet rivissä Kaivolan pöydänkulmalla: Hubin lisäksi palohälytin ja liikesensoreita.

Keittiönpöydällä on rivissä yli 700 euron arvosta kodin älyä, jonka avulla Kaivolan analogisesta kodista on tarkoitus tehdä älykäs – eli entistä viihtyisämpi, toimivampi ja turvallisempi.

Älylamput keittiön kattoon

”Etsitään laitteille paikat. Voit ottaa kännystäsi esiin sinne lataamasi Cozifyn sovelluksen. Keskusohjain yhdistää erilliset laitteet yhdeksi älyjärjestelmäksi, jota pääset ohjaamaan sovelluksella”, Cozifyn asiantuntija Antti Vihavainen neuvoo.

Pekka Kaivola asuu erillistalossa Mäntsälässä Laura-vaimonsa ja 14-vuotiaan Kalle-poikansa kanssa. Pekka Kaivola tekee vuorotyötä pelastuslaitoksella. Vaimo on päivätöissä, ja poika käy koulua.

”Syömme usein aamupalan ja välillä lounaankin yhdessä. Iltaisin taas olemme usein kaikki olohuoneessa television äärellä.”

Siksi Kaivola haluaakin älyvalot keittiöön ja olohuoneeseen.

Kaivola kiertää keittiön kattolampusta irti tavalliset lamput ja kiinnittää tilalle älylamput. Älykäs LED-nauha löytää paikkansa olohuoneen katonrajasta, johon se kiinnitetään nauhassa olevan teipin avulla.

Palohälyttimet Kaivola haluaa makuuhuoneisiin. Vuotovahti kiinnitetään astianpesukoneen alle: näin se hälyttää, jos koneesta alkaa tihkua vettä.

Seuraavaksi valitaan paikat liikesensoreille. Vihavaisen mukaan liikesensoreilla on useampi rooli.

”Liikesensoreiden avulla voi vartioida kotia, kun perhe on poissa. Silloin on fiksua sijoittaa sensorit ulko-ovien läheisyyteen. Liikesensorit voi myös valjastaa valojen automaattiseen sytyttämiseen ja sammuttamiseen silloin, kun ollaan kotona”, Vihavainen vinkkaa.
 
Pekka Kaivola haluaa liikesensorit kahteen huoneeseen, joissa on ulko-ovet. Kaivola nappaa käteensä pienen murtohälyttimenä toimivan liiketunnistimen.

”Pysyyköhän se tässä?” mies pohtii ja kopauttaa liikesensorin jääkaapin oveen. Hyvin näyttää pysyvän, sillä liikesensorissa on magneetti.

Vielä on kaksi älypistorasiaa, joille on löydyttävä paikat. Toinen menee olohuoneeseen ja toinen makuuhuoneeseen.

”Älypistorasia antaa käskyjä siinä kiinni olevalle laitteelle. Pekka voi esimerkiksi sytyttää ja sammuttaa valoja etänä kännykän sovelluksella, jos pistorasiaan on kytketty valaisimen johto. Älypistorasioilla on myös toinen tehtävä. Ne toimivat viestinviejänä keskusohjaimen ja laitteiden välillä eli laajentavat aluetta, jolla keskusohjain toimii”, Vihavainen opastaa.

Laitteet ovat paikoillaan ja älyjärjestelmän asennuksen ensimmäinen osuus on takana – ilman ainuttakaan sähköjohtohässäkkää tai seinään porattua reikää.

”Kun on hämärää ja ollaan kotona, valot menevät päälle”

Seuraavaksi Kaivola ja Vihavainen säätävät älyjärjestelmän tekniikan käyttövalmiiksi. Se sujuu näin:

Kaivola kytkee keskusohjaimen verkkopiuhan kotinsa reitittimeen ja avaa puhelimelleen aiemmin lataamansa Cozify-sovelluksen.

Pienen odotuksen jälkeen wifissä kiinni olevan kännykän sovellus etsii yhteyden keskusohjaimeen. Se puolestaan hakee yhteyden älylaitteisiin, wifiin sekä Kaivolan kännykän Cozify-sovellukseen.  

Tämän jälkeen Kaivolan applikaatio ehdottaa Cozifyn valmiiksi määrittelemiä sääntöjä, joista mies voi ottaa käyttöön mieleisensä.

”Meidän tavoitteemme on ehdottomasti, ettei kotia tarvitse koko ajan ohjata kännyllä. Kun säännöt on valittu kännyn sovelluksesta, puhelinta ei periaatteessa tarvitse enää käyttää älylaitteiden ohjaamiseen”, Cozifyn Antti Vihavainen (oik.) sanoo.

Säännöt ovat esimerkiksi tällaisia: ”Kun on hämärää ja ollaan kotona, valot menevät päälle – ja sammuvat viisi minuuttia sen jälkeen, kun liike huoneessa on lakannut.” Tai: ”Koristevalo laitetaan päälle tunti auringonlaskun jälkeen.”

Jos kotona sattuu vesivuoto, Kaivola saa puhelimeensa viestin, jossa on ohjeita kosteusvaurioiden minimoimiseksi. Järjestelmän voi myös ohjeistaa lähettämään Kaivolalle viestin, kun ovi käy ja Kalle-poika on tullut kotiin. Älykäs palohälytin puolestaan toimii siten, että se kertoo keskusohjaimelle savuhavainnosta. Keskusohjain puolestaan lähettää tiedon savuhavainnosta Kaivolan kännykkään ja sammuttaa älypistorasioissa kiinni olevat sähkölaitteet turvallisuuden maksimoimiseksi.

”Pekka saa palohälytyksestä ilmoituksen tekstarina myös silloin, jos hän on reissussa vaikka toisella puolella maapalloa”, Vihavainen kertoo.

Entä minkälaista nettiyhteyttä älylaitteet edellyttävät?

”Vakaa ja hyvälaatuinen netti on eduksi. Pekalla on valokuitu, joka sopii tasalaatuisena kiinteänä laajakaistayhteytenä täydellisesti älyjärjestelmään”, Vihavainen sanoo.

”Odotan, että pääsen yhdistelemään eri älytoimintoja”

Vilkaisu kelloon kertoo, että runsas tunti siihen meni: Pekka Kaivolan ja hänen perheensä koti muuttui kodiksi, joka mukailee asukkaidensa päivärytmiä ja osaa vahtia omia toimintojaan ja hälyttää, jos huomaa niissä jotakin poikkeavaa.

Älyjärjestelmän automaation ansiosta Kaivolan ei tarvitse enää säätää mitään älylaitteidensa kanssa – ellei hän sitten halua muuttaa jotakin sääntöä.

Tunti tehokasta peliaikaa, ja Pekka Kaivolan kodista tuli älykäs.

Kaivola aikoo hetken miettiä, minkä rytmityksen haluaa valoihin. Tuore älykodin asukas odottaa myös sitä, että hän pääsee yhdistelemään eri älytoimintoja.

”Saatan saada järjestelmää käyttäessäni myös uusia ideoita siitä, mitä kaikkea tällä voi tehdä ja minkä verran haluan älytoimintoja laajentaa. Katsotaan, mitä tästä tulee.”

Teksti: Milla Rautiainen
Kuvat: Anna Autio

Telian järjestämän Kodin muuttumisleikki -kilpailun palkintona saattoi voittaa kotiinsa Cozifyn 700–800 euron arvoisen älypaketin. Voittajat ovat Pekka Kaivola ja Kati Rantakorpi. Artikkeli on osa juttusarjaa, jossa seuraamme heidän kotiensa muutosta älykkäämmiksi.

Luitko jo nämä jutut?

Kenelle tuo kylähullu puhuu?
6 hyvää kysymystä älykodista: näitä olet miettinyt, mutta et ole kehdannut kysyä

Lisää samalta aihealueelta

Asuntomessut
Lisää samasta aiheesta
"Haluan kahvinkeittimen napsahtavan päälle, kun makuuhuoneen ovi avautuu"
Älyvalaistus toi kotiin mukavuutta – entä mitä muuta?
F-Secure SENSE – digitaalisen kodin turvaksi
Asuntomessujen parhaat teknologiatärpit
Rokkari Lauri Ylönen tuo älyä koteihin – Asuntomessuilla hän esittelee älypeilin, jonka näytöltä voi tilata taksin
Skandinaavista hirsityyliä ja huoleton älymökki: kesämökkeilijän 5 parasta tärppiä Asuntomessuille
Testaa kotisi ÄO – voit voittaa kotiisi lisää älyä!
Vau, mikä jättiaalto kattona – ja 5 muuta tärppiä kesän asuntomessuille
Edellinen artikkeli
Jaahas, kuka tämän kaiken oikein siivoaa?
Lue vinkit kodin loppusiivoukseen ja luovuta asunto eteenpäin tyylikkäästi.
Seuraava artikkeli
Älyvalaistus toi kotiin mukavuutta – entä mitä muuta?
Vain yksi napautus, ja valot sammuvat.