Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Uusimmat blogit

"Haluan kahvinkeittimen napsahtavan päälle, kun makuuhuoneen ovi avautuu"

Kati Ranta-Korpi sekä Telian kehityspäällikkö Kimmo Ahvenlampi ja Cozifyn Antti Vihavainen valmistelevat kaksospoikien Konstan ja Henrikin synttäreitä.

Mitä äly on, miten sitä voi hyödyntää ja mitä se maksaa? Nämä kysymykset alkoivat kiinnostaa Kati Ranta-Korpea viime kesän asuntomessuilla. Nyt hän pääsee kokeilemaan kodin älyä käytännössä, sillä hän voitti sitä itselleen 700 euron arvosta Telian kilpailussa.

Mitä äly oikein on? Kati Ranta-Korvelle se on juuri nyt keittiön pöydällä seisova pahvilaatikko, josta hän nostelee esiin Telian ja Cozifyn Kodin muuttumisleikki -kilpailussa voittamiaan älylaitteita.

Ensimmäisenä laatikosta nousee Cozifyn kehittämä Hubi eli keskusyksikkö, joka muistuttaa kooltaan pienikokoista taskukirjaa. Kati nostelee Hubin viereen ovi- ja ikkunavahdin, kaksi älypistorasiaa, kaksi älylamppua, kaksi älykästä LED-valonauhaa, kaksi palohälytintä ja kaksi liike-, lämpötila- ja hämärätunnistinta eli sensoria.

”Äly alkoi kiinnostaa minua kovasti, kun kävin viime kesänä asuntomessuilla Telian osastolla tutustumassa kodin älyyn. Haluan tietää, mitä äly oikein on, miten sitä voi hyödyntää ja mitä se maksaa”, Kati Ranta-Korpi kertoo.

Tällä kertaa kodin äly ei maksa Ranta-Korvelle euroakaan. Hän voitti Kodin muuttumisleikki -kisassa kotiinsa yli 700 euron arvoisen älypaketin.

Mitä kaikkea paketin sisällöllä voi tehdä? Se selviää kohta, kun Kati ja hänen perheensä saavat älyjärjestelmän käyttöönsä kerrostalokolmiossaan. Mutta kysytään ensin Telian kehityspäällikkö Kimmo Ahvenlammelta, mitä kodin äly oikein on.

Laitteet keskustelevat keskenään

”Kodin äly on kokoelma laitteita, jotka voivat alkaa käyttäytyä älykkäästi, kun ne liitetään verkon kautta osaksi älyjärjestelmää”, Ahvenlampi selittää.

”Älykoti kerää kodin tapahtumista tietoa, jonka pohjalta kodin toimintoja voidaan ohjata automaattisesti tai jollakin sovelluksella. Esimerkiksi sähkönkulutus pienenee, kun valaisimet palavat vain tarpeen mukaan ja lämmitysjärjestelmä laskee kodin lämpötilaa, kun ketään ei ole kotona. Pesukoneiden alle asetetut sensorit puolestaan vahtivat kotia vesivahinkojen varalta.”

"Uudet älyratkaisut ovat langattomia ja yhteydessä nettiin, ja ne voi vain napsauttaa paikoilleen", kertoi Telian kehityspäällikkö Kimmo Ahvenlampi Kati Ranta-Korvelle.

Langaton älykoti vaatii kolme asiaa: keskusyksikön, sensorit ja laitteet sekä käyttöliittymän, joka voi olla esimerkiksi mobiilisovellus.

Kotimaisen Cozifyn kehittämä älyjärjestelmä perustuu Hubiin ja kännykälle ladattavaan sovellukseen, jolla järjestelmään kytkettyjä laitteita ohjataan. Cozifyn vahvuus on, että sen älyjärjestelmään voidaan liittää mukaan useiden eri valmistajien laitteita. Jos esimerkiksi hankkii Ikeasta älylampun, sen voi vain ruuvata paikoilleen ja keskusyksikkö tunnistaa uuden laitteen ja kytkee sen mukaan järjestelmään.

Langaton älyjärjestelmä mahtuu tyypillisesti yhteen pahvilaatikkoon.

”Älykotiin on saatavilla myös kiinteitä, kaapeloituja älyjärjestelmiä, mutta ne ovat jo kalliimpia ratkaisuja. Uudet älyratkaisut ovat langattomia ja yhteydessä nettiin, ja ne voi vain napsauttaa paikoilleen ilman poraamista.”

Mutta nyt älykästä ledinauhaa virittelemään.

"Himmeä valo rauhoittaa poikiamme"

Cozifyn asiantuntija Antti Vihavainen ehdottaa, että he etsivät ensi alkuun paikat älylampuille.

”Valoja voi säädellä vuorokausirytmin mukaan. Kirkas valo antaa energiaa aamuisin, ja himmeä valo rauhoittaa iltaisin”, Vihavainen kertoo.

Kati Ranta-Korpi inspiroituu räätälöimään saman tien myös itse älyn käyttötapoja, jotka soveltuvat juuri heidän perheelleen. Helsingin Malmilla kerrostalokolmiossa asuvaan perheeseen kuuluvat Kati, hänen Joonas-miehensä ja 4-vuotiaat kaksospoikansa Konsta ja Henrik.

Ranta-Korpi kipuaa jakkaran päälle ja asettelee Vihavaisen kanssa älykkään LED-valonauhan olohuoneen verhokiskojen kotelon päälle.

”Voisin säätää LED-valon luomaan hämärän valaistuksen hieman ennen kuin pojat menevät nukkumaan. Himmeä valo viestittää Konstalle ja Henrikille, että on aika rauhoittua. Aamullakin valo voisi olla himmeä”, Ranta-Korpi kaavailee.

Antti Vihavainen esittelee, kuinka LED-valonauhan saa kännykän sovelluksella hohkaamaan eri väreissä.

Kun Ranta-Korpi tarttuu kännyynsä ja napauttaa punaisen valon päälle, pojat riemastuvat.

”Mitä ihmettä! Mistä tuo väri tulee?” Konsta kiljahtaa. ”Paina tuosta”, Kati-äiti neuvoo ja osoittaa kännykkäänsä.

Älylampusta apua lasten yöheräilyyn

Yksi älylamppu valjastetaan tyynnyttämään pikkupoikia keskellä yötä.

”Pojat lähtevät joskus unenpöpperöisinä harhailemaan eteiseen. Konsta pelkäsi eräänä yönä jääkaappia, jonka hurina kuulosti pelottavalta. Lapsille on mukavampi, jos eteisessä ei ole yöllä pimeää”, Kati Ranta-Korpi sanoo.

”Voitte ottaa käyttöön esimerkiksi Cozifyn ehdottaman säännön, että lamppu syttyy, kun eteisessä havaitaan liikettä”, Vihavainen neuvoo.  

Tämä onnistuu siten, että eteisen kattolamppuun kierretään älylamppu ja poikien huoneen oveen kiinnitetään liikesensori teipillä.

Liikesensori toimii samalla murtohälyttimenä. Ranta-Korvet voivat saada kännykkäänsä viestin, jos älykoti havaitsee kotona liikettä perheen ollessa poissa.

"Voitte ottaa käyttöön esimerkiksi Cozifyn ehdottaman säännön, että lamppu syttyy, kun eteisessä havaitaan liikettä", neuvoi Cozifyn asiantuntija Antti Vihavainen (kesk). Vihavainen kertoi Kati Ranta-Korvelle ja hänen Joonas-miehelleen, mitä kaikkea he voivat älylaitteillaan tehdä.

”Tuntuu hyvältä, kun voimme tällä tavoin luoda kotiimme turvallisuutta. Yleensä turvallisuusjärjestelmät ovat hyvin kalliita verrattuna näihin älylaitteisiin”, Ranta-Korpi sanoo.

"Kiva saada valmista kahvia heti herättyämme"

Kati Ranta-Korpi haluaa ehdottomasti kokeilla toimintoa, joka pistää kahvinkeittimen automaattisesti päälle. Hän kytkee kahvikoneen johdon älypistorasiaan ja valitsee ”säännön”, joka määrää keittimen napsahtamaan päälle silloin, kun makuuhuoneen ovi aukeaa aamulla.

”Joonas herää arkisin jo varttia yli viisi ja minä puoli kuudelta. On kiva, kun voimme jatkossa saada heti herättyämme valmista kahvia”, Ranta-Korpi naurahtaa.

"On kiva, kun voimme jatkossa saada heti herättyämme valmista kahvia", Kati Ranta-Korpi naurahti kytkiessään kahvikoneen johdon älypistorasiaan.

Kati ja Joonas haluavat myös keittiöön lampun ja liikesensorin.

”Valot voisivat syttyä aina, kun joku meistä menee keittiöön – ja sammua, kun sieltä poistutaan”, he suunnittelevat.

"Haluan uuteen kotiimme älykaiuttimia ympäri taloa"

Perhe rakennuttaa parhaillaan omakotitaloa samaan kaupunginosaan, jossa he nyt asuvat, Malmille.

”Meitä kiinnostaa hankkia enemmänkin älyä omakotitaloon. Näiden laitteiden avulla voimme tässä kerrostaloasunnossamme testata, kuinka äly toimii”, pariskunta sanoo.

”Voimmeko siirtää älylaitteet uuteen kotiimme?” Joonas Ranta-Korpi kysyy Vihavaiselta.

”Totta kai! Nappaatte vain töpselit irti seinästä, kun muutatte pois”, Vihavainen sanoo.

”Haaveilen, että meillä voisi uudessa kodissamme olla esimerkiksi puheohjauksella toimivia älykkäitä kaiuttimia ympäri taloa”, Joonas sanoo.

Kolme vinkkiä älyaloittelijalle

Telian Kimmo Ahvenlampi on perehtynyt kodin älyyn niin työ- kuin yksityiselämässään: hänen kotoaan löytyy älylaite jos toinenkin. Tässä Ahvenlammen kolme vinkkiä älyaloittelijalle.

Miten aloittelija pääsee käsiksi kodin älyyn?  

"Tärkeintä on päästä itse testaamaan, kokemaan ja näkemään, kuinka älylaitteet toimivat. Jos vaikka ystävälläsi on älyä kotonaan, testaa sitä rohkeasti hänen luonaan."

Jos on kiinnostunut älystä, mitä kannattaa hankkia kotiin ensin?

"Suosittelen aloittamaan älyvaloista. Niiden käyttäminen on kaikista helpointa. Kannattaa kokeilla, mistä älylaitteista itse pitää ja mistä on eniten hyötyä omassa elämässä."

Mistä älylaitteita voi hankkia? Mitkä yritykset valmistavat ja myyvät niitä?

"Älylaitteiden valmistajien kirjo on laaja, joten on mahdotonta antaa yhtä ainutta suositusta. Esimerkiksi Philipsillä on paljon älylamppuja. Älylaitteita voi hankkia suurista elektroniikkaliikkeistä, kuten Gigantista ja Verkkokaupasta."


Teksti: Milla Rautiainen
Kuvat: Jaakko Lukumaa

Telian järjestämän Kodin muuttumisleikki -kilpailun palkintona saattoi voittaa kotiinsa Cozifyn 700–800 euron arvoisen älypaketin. Voittajat ovat Kati Ranta-Korpi ja Pekka Kaivola. Artikkeli on osa juttusarjaa, jossa seuraamme heidän kotiensa muutosta älykkäämmiksi.

Lisää samalta aihealueelta

Asuntomessut
Lisää samasta aiheesta
Kilpailuvoittajan koti muuttui älykkääksi tunnissa – ilman porausta ja uusia johtoja
Älyvalaistus toi kotiin mukavuutta – entä mitä muuta?
F-Secure SENSE – digitaalisen kodin turvaksi
Asuntomessujen parhaat teknologiatärpit
Rokkari Lauri Ylönen tuo älyä koteihin – Asuntomessuilla hän esittelee älypeilin, jonka näytöltä voi tilata taksin
Skandinaavista hirsityyliä ja huoleton älymökki: kesämökkeilijän 5 parasta tärppiä Asuntomessuille
Testaa kotisi ÄO – voit voittaa kotiisi lisää älyä!
Vau, mikä jättiaalto kattona – ja 5 muuta tärppiä kesän asuntomessuille
Edellinen artikkeli
Kuinka muuttaa koti älykkääksi
Vieraskynässä Musta ovi -blogin Marja Wickman.
Seuraava artikkeli
Pakkaamisen ja purkamisen autuus
Miten suunnitella muuttopakkaus? Lue vinkit, niin tiedät.