Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Uusimmat blogit

Älyvalaistus toi kotiin mukavuutta – entä mitä muuta?

Kun Tuomas Stedt katselee leffoja tai pelaa pleikkarilla 4-vuotiaan tyttärensä Irmelin kanssa, hän himmentää kännykällä tai tabletilla oleskelutilan valaistusta. Tässä Stedt esittelee langatonta ja paristotonta valokatkaisijaa, jonka voi kiinnittää tarrateipillä seinään.

Vain yksi napautus, ja valot sammuvat. All off -nappula on Helsingin Viikissä asuvan perheenisän Tuomas Stedtin lempitoiminto. Langaton valaistus auttaa myös remontoinnissa ja kodin suojelemisessa murtovarkailta.

Tuomas Stedt istuu keittiöpöydän ääressä ja räpsäyttää neliön muotoisesta katkaisijasta kattolamput päälle. Katkaisija ei ole perinteiseen tapaan kiinni seinässä, vaan Stedt pitelee litteää palikkaa kädessään.

”Jossakin vaiheessa lapsistamme oli hauskaa, kun kotonamme on tällainen irtonappi. Katkaisija löytyi milloin pyykkikorista ja milloin lelujen joukosta. Silloin piti hieman ärähtää”, Stedt naurahtaa.

Tuomas Stedt käyttää valaistuksen ohjaamiseen tablettia tai kännykkää. Selainpohjainen verkkosivu toimii valaistuksen kaukosäätimenä.

Viisihenkinen Stedtin perhe asuu Helsingin Viikissä kolmikerroksisessa rivitaloasunnossa. Kodissa on käytössä suomalaisyritys Houmin langaton valaistuksen ohjausjärjestelmä, johon on kytketty noin 20 kodin valaisinta. 

Älyjärjestelmän toiminnoista Tuomas Stedt käyttää eniten all off -nappia.

”Sammutan nukkumaan mennessä kännykällä tai tabletilla lähes kaikki kodin valot yhdellä napautuksella. Eipä tarvitse miettiä, jäikö kellariin valot päälle.”

Ainoa makuuhuone, jonka valaistukseen Houmia ei ole kytketty, on perheen esikoisen makuuhuone.

”17-vuotias poikamme Akseli haluaa valvoa vielä myöhempään kuin minä.”

Tiedossa helpompia remontteja ja turvallisuuden tunnetta

Valaistusjärjestelmä asennettiin Stedtien huoneistoon, kun perhe rakennutti talon. Houm toimitti Stedtille langattomat valokatkaisijat ja sähkökeskuksen, jolle löytyi paikka kodin kellarista. Tämän jälkeen Stedt pyysi paikalle sähkömiehen, joka sääti sähkökeskuksen taulusta himmennystoiminnon Stedtin haluamiin valaisimiin.

Perheen kodissa lähes kaikki valaisimet, mukaan lukien keittiön kattolamput, on liitetty Houmin langattomaan valaistuksen ohjausjärjestelmään.

Muuta langattoman valaistusjärjestelmän asentaminen ei vaadikaan.

”Minä säätelen valoja tabletilta tai puhelimeltani. Muu perhe käyttää useimmiten seiniin kiinnitettyjä valokatkaisijoita”, Stedt kertoo.

Langattomien katkaisijoiden sisällä on pieni lähetin. Kun katkaisijaa painaa, syntyy pieni sähkövirta, langaton signaali, jonka sähkökaappi vastaanottaa. Katkaisijoissa ei siis ole sen enempää paristoja kuin sähköjohtojakaan, vaan kaikki johdot ovat sähkökaapissa. 

Katkaisijat on kiinnitetty seiniin tarrateipillä, joten niiden paikkaa voi koska tahansa siirtää. Langaton valaistusjärjestelmä onkin remontoijalle helpotus.

”Koska seinien sisällä ei ole johtoja, pystyisimme halutessamme vaihtamaan kätevästi vaikka väliseinien paikkoja.”

Loma-aikoina Stedt valjastaa järjestelmän turvaamaan kotia.

”Kun lähdemme matkalle, ohjelmoin valot syttymään ja sammumaan epäsäännöllisessä rytmissä. Näin näyttää poissa ollessammekin siltä, että joku olisi kotona.”

Tuomas Stedtin kännykän ruudulla jokainen huone on nimetty erikseen. Valot voi sammuttaa yksitellen tai yhtä aikaa all off -näppäimestä.

Vielä kun lämmityskin olisi älykäs

Stedtien kodin muuta älyä edustavat talon katolta löytyvät kaksitoista aurinkopaneelia, joiden tuottoa ja energiansäästöä voi seurata kännykästä ja tabletilta. Aurinkopaneeleilla lämmitetään kodin käyttövettä päiväsaikaan. Tuomas Stedt on ollut paneeleihin erittäin tyytyväinen.

”Ne ovat suurin syy siihen, miksi sähkölaskumme on pieni. Lisäksi kennojen tuottama ylimääräinen energia menee suoraan Helenin verkkoon. Meille maksetaan siitä korvausta 10–20 euroa kuukaudessa”, Stedt kertoo. 

Jos Stedtiä jokin on jäänyt kaivelemaan, niin se, etteivät he tulleet hankkineeksi kotiinsa älykästä lämmitysjärjestelmää.

”Kun rakennusprojektin alkumetreillä valitsimme lämmitystä, en tiennyt, mitä kaikkia systeemejä on olemassa. Nyt minua ottaa pannuun vanhanaikainen ilma-vesilämpöpumppumme.”

Stedt haaveileekin ilma-vesilämpöpumpusta, jossa olisi kännykällä tai tabletilla säädettävä älykäs ohjausjärjestelmä.

Nyt perheen ilma-vesilämpöpumppu kuluttaa sähköä suunnilleen saman verran joka päivä, riippumatta siitä tuottavatko aurinkopaneelit energiaa vai eivät. Jos Stedtin haave toteutuisi, sähkölaskun saisi entistä pienemmäksi:

”Haluaisin järjestelmän, jossa aurinkopaneelit ja ilma-vesilämpöpumppu juttelisivat keskenään. Aurinkokennot kertoisivat pumpulle, tuottavatko ne sillä hetkellä energiaa vai eivät. Kun paneelit tuottavat sähköä, pumppu tallentaisi energian käyttövesijärjestelmään. Ja kun ne eivät tuota, pumppu käyttäisi järjestelmään varastoitua sähköä. Yhtään energiaa ei menisi harakoille.” 

Teksti: Milla Rautiainen
Kuvat: Jaakko Lukumaa

Lisää samalta aihealueelta

Asuntomessut
Lisää samasta aiheesta
"Haluan kahvinkeittimen napsahtavan päälle, kun makuuhuoneen ovi avautuu"
Kilpailuvoittajan koti muuttui älykkääksi tunnissa – ilman porausta ja uusia johtoja
F-Secure SENSE – digitaalisen kodin turvaksi
Asuntomessujen parhaat teknologiatärpit
Rokkari Lauri Ylönen tuo älyä koteihin – Asuntomessuilla hän esittelee älypeilin, jonka näytöltä voi tilata taksin
Skandinaavista hirsityyliä ja huoleton älymökki: kesämökkeilijän 5 parasta tärppiä Asuntomessuille
Testaa kotisi ÄO – voit voittaa kotiisi lisää älyä!
Vau, mikä jättiaalto kattona – ja 5 muuta tärppiä kesän asuntomessuille
Edellinen artikkeli
Kilpailuvoittajan koti muuttui älykkääksi tunnissa – ilman porausta ja uusia johtoja
Kun älyjärjestelmä tuotiin Mäntsälässä asuvan Pekka Kaivolan kotiin, perheenisä huomasi, että älyn ...
Seuraava artikkeli
F-Secure SENSE – digitaalisen kodin turvaksi
F-Secure SENSE on digitaalisen kotisi puuttuva pala.