Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Uusimmat blogit

Assembly untuvikon silmin – 4/5 stereotypiaa kumottuna

Kun puhelimesta ei löydy ainuttakaan peliä ja ainoa kosketus videopeleihin ovat Nintendo-pelit lapsuudesta, työkeikka Pohjoismaiden suurimmilla tietokone- ja pelikulttuurin festareilla on kirjaimellisesti hyppy tuntemattomaan. Viime viikolla ensimmäistä kertaa Assemblyille suunnatessani mielessäni pyöri erilaisia ennakkoluuloja pelimaailmasta. Mitkä Assembly-stereotypioistani kumoutuivat ja mitkä eivät?

1.    Kaikki turnauksessa pelaavat ovat miehiä.

Ei pidä paikkaansa. Heti alkuun yllätyin naispelaajien ja -striimaajien määrästä Assemblyillä. Mestaruusotteluissa joukkueet olivat miesvaltaisia, mutta myös naiset menestyivät turnauksissa ja loistivat striimi-nurkkauksissa. Tietokonehallissa ruutujen takana ei istunut pelkästään 10¬-15-vuotiaita poikia vaan laaja kirjo eri-ikäisiä pelaajia. Tämän innoittamana syntyikin Telian #WeAreAssembly -somesarja, jossa tutustutaan Assemblyn ihmisiin.

2.    Pelaaminen ja kisailu on aggressiivista touhua.

On selvää, että pelaaminen kuohuttaa tunteita niin kuin mikä tahansa laji, jossa kisataan. Aggressiivisuudesta ei Assemblyillä ollut tietoakaan. Turnausten yleisöissä fanijoukkojen aplodit ja kannustushuudot raikasivat otteluiden aikaan ja positiivinen ilmapiiri loisti pelinurkkauksissa ja käytävillä.

3.    Vanhempi sukupolvi ei ymmärrä pelaamista.

Ei päde kaikkiin vanhempiin. Pelaamiseen suhtaudutaan usein kankeasti ja lasten pelaamisen määrästä ollaan jatkuvasti huolissaan. Oli virkistävää ja erikoista nähdä Assemblyillä perheitä, joissa vanhemmat ja lapset yhdessä jakoivat intohimon pelaamiseen. Telian järjestämässä Telia 5G Porukat vs Porukat turnauksen yleisössä vieressäni istunut lapsi kannusti yleisöstä äitiään ja kertoi ylpeästi, kuinka heillä kotona pelataan yhdessä.

4.    Kaikki pelaajat syövät epäterveellisesti ja ovat introvertteja.

Tämäkin luulo kumoutui. Vaikka energiajuomia Assy-väkeen näytti uppoavan lavoittain, pelaaminen vaatii keskittymiskykyä ja tarkkuutta. Esports-huipulle ei pääse ilman omasta jaksamisesta huolehtimista. Uutena Assyiltä tuli, miten tietoisia ammattipelaajat ovat unen, ravinnon sekä mielen hyvinvoinnin merkityksestä. Myös ihmisten sosiaalisuus tapahtumassa yllätti.

5.    Virityksiä pelaajilta löytyy ja led-valot on se juttu.

Tämä ennakkoluulo piti paikkansa myös todellisuudessa. ”Mikä tuo välkkyvä laatikko on?” – kysyin yhdeltä pelaajalta, joka asensi peli-setupiaan avajaispäivänä pelihalliin. ”Se on tietokone”, kuului vastaus. Välkkyvät valot ruuduissa ja niiden ympärillä vaikuttaa olevan olennainen osa pelaamista ja fiilistä. Assemblyjen aikana vastaan tuli monenlaisia muitakin virityksiä, kuten kumiveneitä, jotka toimivat sänkyinä sekä energiajuomatölkeistä rakennettuja asusteita.

Tässä se nähtiin taas, miten ennakkoluulot voivat ohjata meitä harhaan. Pelaaminen on paljon muutakin kuin mikropitsaa tai energiajuomia. Esports on itseasiassa ihan siisti juttu ja peliyhteisö vielä siistimpi.

Ellariina Rautio on viidennen vuoden puheviestinnän opiskelija Tampereen yliopistosta ja työskentelee toista kesää Telian viestinnässä kesäharjoittelijana.

Elektronisen urheilun ytimessä

Uppoudu kanssamme esports-maailmaan ja pysy kartalla ajankohtaisista asioista ja uusista pelivälineistä.

Lue lisää

Lisää samalta aihealueelta

Kesätyöntekijöiden blogi Ajankohtaista
Lisää samasta aiheesta
Hyödynnä vapautta ja vastuuta - uskalla sanoa joo uusille kokemuksille
5G saapui Helsinkiin – mitä kulisseissa tapahtui?
Edellinen artikkeli
Hyödynnä vapautta ja vastuuta - uskalla sanoa joo uusille kokemuksille